12 november 2019: SPUUGZAT van zwartepietendiscussie!

Ja, ik ben het spuugzat!! Eigenlijk moet ik er ook niet meer over schrijven, want ik maak me alleen maar boos en in feite is het sop de kool niet waard. Waar hebben we het over? Over Zwarte Piet, de medewerker van Sinterklaas. Sinterklaas is de kindervriend, die de kinderen blij wil maken en Zwarte Piet helpt hem daarbij. Wat is daar verkeerd aan? Ik heb heel fijne herinneringen aan dat feest. Wat leuk om elkaar te verrassen en vooral eens lekker op de hak te nemen met gedichten. Nooit heb ik daarbij aan racisme gedacht, het kwam niet bij me op en ik weet wel zeker, dat dat ook niet het geval was bij degenen, met wie ik dat feest vierde. Ik zou het best nog eens uitgebreid willen vieren en daarbij zouden zowel Sinterklaas als Zwarte Piet van harte welkom zijn.

Ik heb donker gekleurde familieleden, die me heel dierbaar zijn. Ze hebben zelf ook Zwarte Piet gespeeld. “We waren al donker, nog iets donkerder geschminkt”. De taal van de liedjes is wel wat aangepast in de loop van de tijd: de roe is verdwenen, die oorbellen en ringen ook. Prima. De tijd verandert, de taal ook.

Ik heb respect voor de mensen, die zich wel gediscrimineerd voelen, maar vraag hen ook om enig respect op te brengen, voor de traditie, die jarenlang, zonder enige gedachte aan discriminatie, een echt familiefeest was in ons land.

Ligt dat gevoel van je gediscrimineerd voelen nu echt aan Sinterklaas en Zwarte Piet? Ik geloof er niets van!

Ik vrees, dat er veel mensen heel ongelukkig zijn om andere redenen.

Er wordt zoveel gedemonstreerd in deze tijd. Boeren, bouwers, verzorgenden, leerkrachten, ze zijn allemaal ontevreden, voelen zich gediscrimineerd. Terecht of niet terecht, dat kan ik zo gauw niet overzien. De verschillende meningen vliegen me om de oren en als ik de ene mening hoor, vind ik die wel relevant. Maar bij de mening van de tegenstander voel ik hetzelfde. Ik kom er niet uit. En dan heb ik het nog niet eens over onze medelanders.

Wat ik wel vind: Maak je druk om zaken, die er echt om doen!! Laat je niet opjutten door een paar fanatieke mensen. Dat zag ik bij de demonstratie van de boeren: die tractorbestuurder die de deur vernielde, hoort niet bij de boeren, volgens mij. Al die schreeuwende mensen… ik vraag me af, of de andere boeren daarmee instemden. Nu hoor ik net op het nieuws van iemand die zich wil opblazen… een prozwartenpietdemonstrant. Ik denk: Het moet toch niet gekker worden! Tegelijk vraag ik me af, of dit op het nieuws vermeld moet worden. Zo’n verward persoon moet volgens mij hulp hebben.

Tja, ik ga het boek van Gert Jan Seegers “De Verloren zoon” maar eens lezen. Lijkt me niet verkeerd.

Gezellig Sinterklaasfeest gewenst!!