15 februari 2021

15 februari 2021 CODE ROOD!

CODE ROOD

Wat is er toch aan de hand met de kleuren? Code rood, geel, groen, zwarte zaterdag, vrijdag, maandag, roze zondag, zelfs de hele regenboog komt voorbij.

Gisteren werd er code rood gegeven voor vandaag. Het zal spiegeltjeglad worden, volgens de weerman. Dat woord kende ik nog niet, wel spekglad. Ik leer steeds nieuwe woorden. Dus ik heb de afspraak met Ali maar weer afgezegd. Dat moest 2 weken geleden ook al, ook door code rood. Ik vind op maandagmorgen gezellig koffiedrinken bij een vriendin nog steeds heel leuk. We doen dat al jaren, maar het blijft bijzonder na al die jaren, dat je gewoon moest werken op maandag. Vandaag heb ik dus de afspraak afgezegd en ik hoorde, dat veel scholen dicht blijven i.v.m. de gladheid.

Ik herinner me nog heel goed die keer, dat ik naar Rouveen moest om te werken en dat ik over die rit 2,5 uur heb gedaan. Normaal zo’n 20 minuten. Ik heb er toen niet eens over gedacht om thuis te blijven. Onverantwoord? Tja, mijn verantwoordelijkheidsgevoel was blijkbaar groter. Nu wordt er van hogerhand gezegd, dat je moet thuisblijven. Dat was toen niet aan de orde: “Je ziet maar, dat je er komt, hoe maakt niet uit”, vond de leidinggevende toen waarschijnlijk. Of hij dacht er niet eens over na. Dat lijkt mij eerder aan de orde.

Zijn we nu angstiger dan vroeger? Er wordt naar mijn gevoel wel veel vaker gewerkt met die codes. Bij elke storm of sneeuwbui komen ze voorbij. Dat is echt anders geworden. Ik ben ook wel naar school gegaan terwijl de dakpannen van de daken waaiden. En als de bus reed, moesten wij echt naar de HBS in Emmeloord. Dat vonden we niet altijd leuk: ik herinner me, dat we een keer in Zuidveen uitgestapt zijn en een half uurtje later weer thuis waren, tot verbazing van mijn moeder. Ze kon er wel om lachen.

Zijn we nu dus angstiger? Ik weet het niet. Als ik nog gewoon had moeten werken vandaag, was ik wel op pad gegaan. Als er zo gewaarschuwd wordt en het niet echt nodig is, ga ik niet.

Nu miezert het hier, misschien is het nog hier en daar glad, maar ik ga het niet proberen. De sneeuw gaat langzaam weg. Dat is jammer. Gisteren kreeg ik een filmpje toegestuurd: kinderen op de slee achter de auto van hun vader. Dat vond ik vroeger ook zo leuk. Had ik nog wel eens gewild….

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.