16 december 2020

16 december 2020 SAAMHORIGHEID

SAAMHORIGHEID

Dit woord is niet het woord van het jaar geworden volgens van Dale. Het verkozen woord is “anderhalvemetersamenleving”. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen, maar ik vind “saamhorigheid” belangrijker.

Ik moet een beetje uitweiden om het duidelijk te maken.

Op zondagavond keek ik graag naar “Project Rembrandt”. Wat een talenten hebben de deelnemers gekregen! Ik kan nog geen huis fatsoenlijk tekenen en eerlijk gezegd ben ik jaloers. Ik heb het altijd gemist, dat ik nog geen behoorlijke bordtekening kon maken. Op een gegeven moment besteedde ik dat uit aan Mariët en zij deed in een handomdraai waar ik een hele woensdagmiddag over deed en het resultaat weer uitveegde, omdat het nergens op leek. Nee, tekenen is niet mijn “ding”. Samen met Mariët werd het toch altijd een fantastische sinterklaasviering. Ik was wel van de gedichten. Die maakte ik met de kinderen samen en misschien hebben zij daar nog wel iets aan gehad. Zou zo maar kunnen. Ik heb weer andere talenten.

Terug naar “Project Rembrandt”. Coby Raes, een heel goede vriendin, kunstenares, schrijft blogs. (zoek maar op haar naam) Zij beschreef de levensloop van Rita, een van de juryleden van Project Rembrandt, in haar blog. Straatkind. Wat een verhaal! Soms luister ik naar “Nooit meer slapen”, op NPO1. Kortgeleden hoorde ik daar ook zo’n verhaal. Straatkind. Was dit hetzelfde verhaal? Dat weet ik niet. Maar het woord “saamhorigheid ”trof me.

SAAMHORIGHEID. BIJ ELKAAR HOREN, ELKAAR STEUNEN.

Dat hebben we nodig in deze tijd. Premier Rutte hield een indrukwekkende toespraak vanuit het Torentje. Hij reageerde op de demonstranten, die zoveel lawaai maakten, maar liet er zich door niet afleiden van zijn boodschap. Hoe dom ben je als je daar staat met pannendeksels en fluitjes? Oerdom! Wat goed, dat die demonstrant die zijn deksel in de Hofvijver zag verdwijnen in beeld werd gebracht.
Ik ga voor die saamhorigheid. Gelukkig ben ik vorige week net op tijd naar de kapper geweest. Ook ging ik net op tijd naar de bieb. Ik heb dus niets te klagen. Ik begrijp   al die kritiek, al die demonstraties niet. Saamhorigheid is ver te zoeken. Op alles en iedereen is kritiek. Op Twitter komen de vreselijkste berichten, heb  ik gehoord. Ik zit niet op Twitter en ben dat ook niet van plan. Saamhorigheid kent Twitter niet, geloof ik.

Ook nog een ander onderwerp. Ik heb het boek “Dansen samen in de kerk” van Almatine Leene besteld in de bieb. De eerste vrouwelijke dominee in de GKV. Eindelijk! Daar heb ik me al meer dan 50 jaar druk over gemaakt. Ik gaf al catechisatie, voordat ik mocht stemmen in de kerk. Vanaf mijn 18e was ik organist, gaf leiding aan de gemeentezang. Ik was scriba. Nou ja, toch dankbaar voor de ontwikkelingen Mijn NT2 leerlingen zitten thuis en ook de Voorleesexpres ligt stil. Ik help bij de Voedselbank…Kan ik meer doen? Zeg het maar.

 

Nee, ik klaag niet, integendeel! Ik heb het prima naar mijn zin en vind het heel gezellig bij mij thuis!…. Kom maar kijken. De kerstboom staat al veel eerder dan voorgaande  jaren. Licht in de duisternis! Stof voor de volgende blog..

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.