1. 17 maart 2021

17 MAART 2021   VERKIEZINGEN

Zo, dat is weer gebeurd: ik heb gebruikgemaakt van mijn kiesrecht en gestemd. Meestal moet ik daarvoor naar Zonnekamp, een verzorgingshuis, maar dat kon nu natuurlijk niet en daarom ben ik naar de Meenthe gegaan. Dat was even wat anders. In de enorme sporthal zat de stemcommissie. Aan het begin van de route zat een jongen bij het ontsmettingsmiddel. Na een eind lopen kwam ik bij 2 mensen (keurig op afstand van elkaar en aan alle kanten schermen om hen heen). Daar kreeg ik, na controle of ik wel ben die ik ben, anderhalve meter stembiljet en een rood potloodje. Dat mocht ik houden! Ik was snel klaar met kleuren en moest toen de zaal oversteken naar de bus. Daarbij zat weer iemand. Rood-witte linten en pijlen op de vloer leidden me weer naar de uitgang.
Er waren nogal eens oproepen gedaan om vrijwilligers te ronselen voor die stemcommissies. Ik heb er nog wel even over gedacht, maar het is er niet van gekomen om me te melden. Nu ben ik blij, dat ik dat niet gedaan heb: Wat een ongezellige boel zo op afstand van elkaar.

Dat die verkiezingen eraan kwamen, kan niemand zijn ontgaan. Dankzij corona had ik alle tijd om alles te volgen. Alle lijsttrekkers kwamen vaak voorbij op radio en televisie en in de kranten. De 1-op-1-debatten vond ik het leukst, niet in de eerste plaats om de inhoud, maar vooral om de manier waarop de mannen en vrouwen spraken en de aandacht wilden trekken. Ik vond de debatten, waarin de dames een rol speelden het duidelijkst. Zij lieten hun tegenstander uitspreken en behandelden de ander met respect. Een verademing na de debatten tussen Wilders en Rutte. Wilders geeft op geen enkele vraag antwoord. Net als Baudet trouwens, die komt niet, loopt weg of hij kletst heel bombastisch, maar zegt niets of praat onzin. Klaver en Hoekstra gooien je dood met cijfers die ik niet kan controleren.
Ik werd het meest verrast door Sigrid Kaag. Eerst vond ik haar nogal elitair, maar dat veranderde toen ik haar vaker hoorde en zag. In het laatste debat met Wilders werd ze echt boos. En terecht! Mooi om te zien.
Het leukste debat was wat mij betreft in het Jeugdjournaal. Daar geen retoriek, cijfers of ruzieachtige gesprekken. Zo kan het dus ook.

Ik vraag me af in hoeverre er toneelgespeeld wordt in zo’n verkiezingscircus. Wie is er nu echt zichzelf? Volgens mij heb ik veel vooraf bedachte riedeltjes en oneliners gehoord. Ik vind het heel knap als je na allerlei aantijgingen en scheldpartijen toch nog rustig kan reageren. Na afloop drinken ze dan ook nog vrolijk een borrel met elkaar. Je moet het maar kunnen.
Politiek is leuk om te volgen, maar ik ben blij met mijn loopbaan in het onderwijs. Daar was het ook lang niet altijd gemakkelijk, maar daar had je wel altijd de kinderen. Nee, geen prinsen en prinsessen, maar gewoon kinderen, zonder dubbele agenda.
Voor mij dus geen politieke loopbaan, maar ik heb grote waardering voor hen, die dat werk wel met hart en ziel doen!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

QGW8OOV87VYBW5QWXF www.web.de
3 jaar geleden

QGW8OOV87VYBW5QWXF www.google.com
I have a small question for you