Altruïsme

Dat woord speelt al weken door mijn hoofd. Altruïsme in Coronatijd..

In mei 1973, lang geleden dus, maar ik weet het nog heel goed, deed ik eindexamen PA. Pedagogische academie!  Wat een naam! Daarvoor heette die opleiding heel eenvoudig “kweekschool”. De naam van de opleiding maakte mij niet uit. Vanaf de eerste klas op de lagere school, bij juffrouw Verleur, wilde ik al juf worden en of je dat doel nu op de kweekschool of op de Pedagogische academie bereikt was  mij een worst. We hadden een fantastische klas. Beetje recalcitrant, dat wel, maar betrokken op elkaar. Nog steeds. Met sommigen heb ik nog steeds regelmatig contact. Via Facebook blijven we ook op die manier op de hoogte  met anderen. Facebook is niet altijd negatief, vind ik...

De PA was gevestigd in een historisch pand aan de stadsring in Amersfoort. Veel achterstallig onderhoud. Als je een trap opliep trilde het hele gebouw.

Daar leerde ik het woord Altruïsme”.

Het was de dag van het eindexamen. Ik zat in een kleine ruimte me voor te bereiden op het examen Nederlands bij Mevr. Van Veen. Daarnaast liep een trap .Dat  kwam mij heel goed uit! Ik moest een gedicht voorbereiden en ik heb/had niet veel met gedichten. Ik ben meer pragmatisch aangelegd, gevoelens zijn heel moeilijk onder woorden te brengen, vind ik. 

k weet niet meer welk gedicht het was, maar wel, dat het woord “Altruïsme” er in stond. En ik wist echt niet, wat dat woord betekende! Langs de ruimte, waarin ik me voorbereidde liep dus een trap, met een soort halve afscheiding. Je kon er overheen kijken. Bert Goedhart liep naar beneden, hij had zijn examengesprek gehad. “Bert, wat betekent Altruïsme?? “ Bert keek even verbaasd, maar antwoordde gelijk: “Tegengestelde van egoïsme”. Poeh, toen wist ik genoeg. Dat gedicht heb ik prima kunnen verklaren, geloof ik tenminste. Maar als ik denk aan wat mevr. Van Veen zei aan het eind van het gesprek, twijfel ik toch. Ze zei: ”Jij leest liever voor uit je eigen werk, he?” (We hadden net een afscheidsavond van onze groep gehad. Aleida en ik hadden voor alle klasgenoten een liedje gemaakt met heel passende teksten. ). 

Ik ben geslaagd .Na zoveel jaren herinner ik me die examendag nog. En dat woord vergeet ik nooit weer.

Een heel verhaal om altruïsme uit te leggen. Egoïsme is een veel bekender woord. Ik denk, dat we beide kenmerken  met de bijbehorende eigenschappen in ons hebben.

.Altruïsme

Een prachtig woord!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.