20-01-2023

EMOTIONELE INCONTINENTIE

Deze term hoorde ik afgelopen week voor het eerst. Ik houd van taal, woorden, woordspelingen, nieuwe combinaties van woorden. Deze combinatie was nieuw voor mij.

In het afgelopen jaar heb ik heel weinig geschreven. Ik schrijf vaak naar aanleiding van het nieuws. Radio 1 staat vaak aan, als ik thuis ben. 2022 was het jaar van de crises. We hadden er al een paar, maar door Poetin kwam er nog eentje bij, met grote gevolgen: nog meer crises.

Dan was er ook nog het nieuws over grensoverschrijdend gedrag. Een doos van Pandora ging open. Een beerput.

Ik zit niet op Twitter, maar dat betekent niet, dat ik nooit iets hoor of zie over wat daarop geschreven wordt. Ik ben al die negativiteit zo zat!

Natuurlijk zijn al die crises en dat grensoverschrijdend gedrag vreselijk! Maar moet je dan politici, hulpverleners, politie, daders en slachtoffers gaan uitschelden en zelfs bedreigen en dood wensen?

 Als ik het goed begrepen heb, zijn die bedreigingen en doodwensen vaak anoniem. Alle shit wordt ongecontroleerd uitgebraakt. Dat vind ik dus EMOTIONELE INCONTENTINENTIE.

Incontinentie is, eufemistisch gesproken, erg vervelend. Je hebt geen beheersing over je urine en/of ontlasting. Ik begrijp, dat je daar niet graag over praat en dat je er alles aan doet om de gevolgen te beperken. Daar zijn gelukkig hulpmiddelen voor. Je hoeft je er niet voor te schamen. Waarom zou je?

Maar emotionele incontinentie….

Dan laat je je emoties maar lopen… Anoniem vaak. Geen hulpmiddelen nodig? Misschien geeft het verlichting, omdat er andere problemen spelen en die door zo’n tweet op de achtergrond raken. Ik weet dat niet. Hulpmiddelen? Nou, eerst even een nachtje slapen, voordat je reageert. Dat helpt vast!

EMOTIONELE INCONTINENTIE:

Ik vind het een prachtige term. De term maakt me aan het lachen. Nee, ik bagatelliseer incontinentie echt niet. Maar als ik bijvoorbeeld kijk naar een debat in de Tweede Kamer en hoor, hoe sommigen van deze door de kiezers gekozen mannen van leer trekken, niet over het onderwerp, maar tegen die ander, denk ik: ‘”Jij hebt last van emotionele incontinentie en ook van emotionele obstipatie”.

Het blijft boeien!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Bert
een jaar geleden

Duidelijke term. Ga ik onthouden.

Joke
een jaar geleden

Zo is het!