20 mei 2021

De Bibliotheek is weer open!!

Vandaag zijn de bibliotheken voor het eerst in lange tijd weer open! Ik was er!

Ik stapte uit de auto, deed mijn mondkapje om en zag een medewerkster snel de weggewaaide feestslingers weer ophangen. “Weggewaaid feest” zei ik heel onorigineel. “Ja, maar ik herstel het snel”. Eerlijk gezegd weet ik niet of ze dat letterlijk zo zei, ik vul haar reactie in. Als ik naar binnen ga, moet ik me eerst registreren.: Nee, ik heb geen klachten. Nee, niemand in mijn omgeving heeft corona, enz. enz. Dan mijn boeken inleveren. Wat is dat lang geleden, ik moet even nadenken hoe dat moet. Op het scherm zie ik, dat ik 2 euro boete moet betalen. Dat wist ik al heel lang, dat staat steeds op de bonnetjes in de boeken, die ik afhaalde. “Niet opgehaalde gereserveerde boeken”. Ik kan me niet herinneren, dat ik gereserveerde boeken niet opgehaald heb. Lijkt me sterk, maar het zal wel. Ik heb al geprobeerd om die boete online te betalen, maar 2 euro is te weinig, dat moet minstens 7,50 euro zijn. En om nou 5 euro meer boete te betalen voor boeken, die ik echt wel opgehaald heb, staat me tegen.

Terwijl ik mijn boeken inlever, komt aan de andere kant van de muur Arie tevoorschijn en groet me. Arie was directeur van de Johan Frisoschool en ik van de Wegwijzer. Kennen we elkaar uit die tijd? Welnee, we leerden elkaar kennen door de Voedselbank en kwamen er toen pas achter, dat we collega’s waren. Ik was al weg uit Steenwijk, toen hij er kwam, denk ik. De contacten tussen de verschillende scholen waren toen niet meer zo nauw.

Ik vond het heel belangrijk om die contacten te onderhouden. Jaap Prins, mijn voorganger op De Wegwijzer, had die contacten gelegd en ik ben hem daarin gevolgd. Ik heb heel wat vergaderingen bijgewoond. Niet omdat ik daar zoveel wijzer van werd, maar omdat ik het belangrijk vond (en vind) dat we dat imago van besloten clubje kwijt zouden raken. Als vrijgemaakte kerk en vrijgemaakte school staan we voor onze principes, maar we zijn niet wereldvreemd. Ik heb heel goede herinneringen aan die tijd. Wederzijds respect. Mijn opvolgers op  De Wegwijzer vonden die contacten niet zo belangrijk, geloof ik. De contacten verwaterden. Of de gezamenlijke vergaderingen nog steeds plaatsvinden, weet ik niet.

Als ik er nu weer over nadenk, realiseer ik me, dat ik toen de enige vrouw was in dat directieoverleg in Steenwijk. Ik was, geloof ik, de tweede vrouwelijke directeur in GKV Nederland… Tja, zo lang geleden is dat nu ook weer niet.

Nou ja, de bibliotheek is weer open!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.