Reactie plaatsen

Reacties

Voorbeeld
een paar seconden geleden

Dit is een voorbeeld reactie

Ander voorbeeld
een paar seconden geleden

Dit is nog een voorbeeld van een reactie.

FOCUS (1)

FOCUSSEN

Jaren geleden heb ik een cursus “digitale fotografie” gevolgd. Samen met Gré en ik moet bekennen, dat we niet altijd gefocust waren op de lesstof tijdens die bijeenkomsten. Het woord “focus” is me wel bijgebleven. “Richt je op het onderwerp, dat je vast wilt leggen, dat is het brandpunt, stel de camera goed in en druk af”. Het is me nooit echt gelukt. Ik zag zo veel andere dingen om me heen en tegen de tijd, dat de camera goed ingesteld was, was het moment voorbij. Jan, mijn broer kan dat wel: focussen op 1 vogel en dan precies op tijd afdrukken. Hij maakt prachtige foto’s.

Tegenwoordig hoor ik het woord “focus ” elke dag wel een paar keer voorbijkomen. Nee, niet in onderwerpen over fotografie, wel in veel nieuwsreportages.

1 speciaal onderwerp heeft de aandacht als je je focust. Klimaat, stikstof, boeren, energie, koopkracht, armoede, toeslagen, oorlog, asielzoekers, migratie.

Dat zijn al 10 brandpunten.

Goed om daar over samen te praten. Samen.

Focussen heeft in mijn optiek zo langzamerhand de betekenis gekregen van “tunnelvisie.”. Alleen aandacht voor jouw onderwerp.

Ik moet steeds denken aan Gretha Thunberg. Een klimaatactiviste. Wereldberoemd intussen. Toen ik haar voor het eerst zag en hoorde, had ik medelijden met haar. Ik weet niets van haar jeugd, misschien was die heel moeilijk. Maar toen ik haar zag en hoorde, dacht ik: “Ach kind, focus je toch niet zo op 1 doel! Er zijn ook nog zoveel positieve zaken! Geniet daarvan!” Dat dacht ik ook, toen een klimaatklever zich vastplakte aan een talkshowtafel. Even daarvoor had hij zijn verhaal gedaan: zijn ademhaling was heel hoog, hij sprak gejaagd. Later hoorde ik hem ook op de radio, net zo opgewonden en gejaagd. Ook bij hem dacht ik: ”Ach jongen, ga even uit je bubbel en kijk om je heen, Goed, dat je je zorgen maakt over het milieu, maar geniet ook van alles wat je wel hebt in ons mooie land!”.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. De aandacht voor al die problemen is goed. Maar overdrijven is ook een vak, een tunnel, een negatieve focus.

Ja, ik heb gemakkelijk praten, ik heb het goed, Dat is zo, maar ook ik heb andere tijden meegemaakt. Niemand leeft zonder problemen. ‘Die horen bij het leven. Daar moet je mee leven en mee om leren gaan”.

Op mijn camera heb ik de optie: ”panorama".