26 november 2019.

Geschrokken.

Vanmorgen ging ik, zoals bijna elke morgen, naar de bieb om daar les te geven. Ik had me goed voorbereid. Wat fijn, dat ik daar nu de tijd voor heb. Ik hoef niet meer tot ’s avonds laat werkbladen te maken en dan nog het gevoel te hebben, dat ik ook nog groeps- en handelingsplannen moet maken, waar ik het nut niet van inzie.. Ik ben taalcoach, probeer mijn leerlingen beter Nederlands te leren. De leerlingen, die ik nu heb, redden  zich prima met onze taal, maar ze willen meer weten. De grammatica is erg moeilijk. Werkwoordspelling, open en gesloten lettergrepen, de of het….  We oefenen het allemaal. Intussen zijn we ook bezig met Topo van Nederland en met de geschiedenis. Vandaag was Karel de Grote aan de beurt. Hij was heel machtig. Kreeg een witte olifant. Hoe we erop kwamen weet ik echt niet meer, maar opeens hadden we het over Sinterklaas. “Vieren jullie dat feest ook?, vroeg ik. “Nee, mijn dochter op school mag dat wel, maar ik vind het geen leuk feest. Wij doen dat thuis niet”, antwoordde zij. “Waarom niet?”, vroeg ik. “Ik was bij Albert Hein. Een jongetje keek me aan en zei: dat is echt Zwarte Piet”. Ik werd boos, zei tegen de vader, dat hij zijn kind beter op moest voeden”.

Daar schrok ik echt van. Ik keek naar haar en ja: ik kan me de reactie van dat jongetje best voorstellen: heel donker en met krulhaar. Ook zonder de kleding van Zwarte Piet zal het ook wel verwarrend voor dat jongetje zijn geweest.

Zo heb ik haar nog nooit bekeken. Zo heb ik haar ook nog nooit gehoord. Zo gekwetst.

Ja, ik ben er echt van geschrokken. Ik heb geprobeerd om haar uit te leggen, dat wij, blanke Hollanders gewoon genieten van dit feest: Elkaar verrassen, een beetje plagen met gedichtjes. Niks geen discriminatie, niks geen racisme. Ik heb gevraagd om daar begrip voor te hebben.

Wat zit de wereld toch ingewikkeld in elkaar.  Ik heb begrip voor haar, vraag om begrip voor mij. Zij heeft echt wel begrip voor mij. Dan al die extreme protesten, van beide kanten. Dat maakt het er niet beter op.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.