Reactie plaatsen

Reacties

Ans Verleur
een jaar geleden

Ja. met deze onzin ben ik gauw klaar. Mensen doen tegenwoordig net of we tegenwoordig de wijsheid in pacht hebben. Terwijl ons taalgebruik nog nooit zo grof en slecht is geweest. Met woorden als kut enzo. En Gods naam alleen nog een stopwoord is soms. En dan mag je niet meer ,,dik,, zeggen enzo. Laten we eens ophouden met deze flauwekul.

Coby Raes
een jaar geleden

Topstuk, Tjallie!
Tegenwoordig zagen we alle onbeschaafde poten onder onze eigen stoel weg en vallen met een plof in de rauwe realiteit.
Trouwens, mag zoiets wel? Een boek 'taaloplossend' zodanig veranderen dat de hele ziel van het boek eruit ligt?
Als het mijn werk was, dan zou ik het (bij leven) terug willen trekken uit de markt. Of anders mezelf omdraaien in mijn graf.
Het was dan toch mijn boek niet meer? Dan mag mijn naam er ook niet onder!

27-02-2023

27-02-2023

SENSITIVITY READERS..

Nooit van gehoord. Vorige week kwamen ze opeens voorbij en nu ken ik ze dus wel. Niet persoonlijk, maar ik weet nu, welk werk ze doen.  Zij zoeken naar discriminerende, kwetsende teksten. Ik kan me zo bij hun werkgroep aansluiten, maar ik vrees, dat ik daar niet voor in aanmerking kom.

De boeken van Roald Dahl worden aangepast. “dik” wordt ”enorm”, “mannetjes” worden “mensjes”, “heks “ wordt van aanvullende informatie voorzien. Wie kent de boeken van Roald Dahl niet? “De GVR”, “Sjakie”, “Mathilde”

Een tijdje geleden was er ophef over “Jip en Janneke”. Mama stond te veel in de keuken, papa te weinig. De rolverdeling tussen papa en mama was niet meer van deze tijd, volgens de Sensitivity readers. Dat hoop ik dan maar,,of niet…

Moet je nu de conclusies van die Sensitivity readers serieus nemen? Ik heb er over nagedacht.

Ik heb heel veel voorgelezen. Een heel eenvoudig voorbeeld: Oki en Doki. Een hele serie. Twee matroosjes die op een gegeven moment in de kookpot belandden van zwarte mensen. We hebben er om gelachen, het kwam helemaal goed.

Dan denk ik ook aan Dik Trom. Wil je hem ook aanpassen? Hoe dan? En Pietje Bel dan?

Eerlijk gezegd vind ik dit een non-discussie, Die boeken zijn geschreven en ze zijn door veel mensen met plezier gelezen. Ja, Dik Trom is enorm dik en Pietje Bel krijgt regelmatig een flinke oplawaai. De tijden zijn veranderd en daar kun je als voorlezer prima uitleg bij geven.

Dit gaat over kinderboeken. Als ik Sensitivity reader was (en dat ben ik eigenlijk wel, maar niet betaald, alleen voor mezelf), dan zou ik heel wat teksten in boeken, die literaire prijzen hebben gewonnen, aan willen passen. Dat kan ik niet. De auteurs hebben die boeken geschreven en het zijn hun woorden. Dat respecteer ik. Soms gaan die boeken letterlijk in de papiercontainer. Dat is mijn recht en ik kan dat verklaren. 

Ik ben ook een sensitivity listener.. Ik hoor zoveel schuttingwoorden en vloeken voorbijkomen. Jezus en God als stopwoord, fuck en kut hoor ik aan de lopende band. Ik vind dat taalarmoede. Jammer, maar helaas.