FOCUS (2)

Niet op het uiterlijk afgaan. Dat neem ik me steeds voor, maar het lukt me niet altijd.

Neem nou die klimaatactivist, die een verbod heeft gekregen om op de A12 te staan/zitten tijdens de demonstratie. Een gebiedsverbod van de rechter! Hij negeerde dat verbod en was er wel, zelfs in beeld. De avond daarvoor zat hij aan tafel bij een talkshow. Hij legde zijn standpunt uit. Prima. Kort door de bocht: Een beter klimaat voor zijn kinderen. Een nobel streven.  Ik was gefocust op zijn gezicht. Ik schrok van die, in mijn optiek, grijze kleur, die vreemde (voor mij) blik in zijn ogen. Gefocust. Eigenlijk toch emotieloos, zo leek dat voor mij.

Ik ben heel voorzichtig: Wat je denkt te zien is niet altijd, wat de werkelijkheid is. Ik gun deze man zijn mening. Hij overtuigt mij echter niet om ook de straat op te gaan. Op een snelweg zitten zou ik trouwens nooit doen. Hij mag dat niet, maar deed het toch. Wat leert hij zijn kinderen daarmee? Krijgen ze daardoor een beter klimaat? Klimaat is niet alleen natuur. Klimaat is je hele leefomgeving. Ook sociaal, omgaan met elkaar. Daar horen regels bij, zonder kunnen we niet sinds de zondeval. Jammer, maar helaas.

Ongehoorzaamheid? Regels gelden alleen, als je het daarmee eens bent? 

Gisteren zag ik de ontruiming van de A12. Actievoerders werden weggedragen, ik zag lachende gezichten., opgestoken duimen van die weggesleepte mensen. Waar zijn we nu mee bezig?

We willen allemaal hetzelfde: gelukkig leven. Sinds de zondeval, of je die nu erkent of niet, gaat het niet allemaal, zoals je wilt.

Laten we ons nu eens Focussen op wat wel fijn is. Die kleine dingen: de zon schijnt; soms zie je de regenboog; lunchen met een vriendin; whatsappen met vriendinnen.

Ik kom weer terug bij PANORAMA. Sinds mijn pensioen heb ik mijn blik leren verbreden. Met dank aan mijn coach, in de loop van de tijd ook mijn sparringpartner. Zo voelt dat voor mij bij haar nu. Die klimaatactivist zou ook eens met haar moeten gaan praten. Hij krijgt dan vast en zeker een breder perspectief, een mooi panorama..

Min boodschap nu:

Richt je focus op het panorama, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.