29 maart 2021

Een trieste zondag, gisteren. Niet normaal.

We leven in de tijd voor Pasen: van lijden naar Leven. De meeste gelovigen zaten achter hun beeldscherm en konden een online kerkdienst volgen. Wat fijn, dat die mogelijkheid er is!

Toen onze dienst was afgelopen, zette ik de radio aan en hoorde het nieuws: ”Ongeregeldheden op Urk en in Krimpen aan den IJssel”. Later zag ik de beelden. Ik werd er boos en verdrietig van.

Boos. Hoe haal je het in je hoofd om, tegen alle regels in, met zovelen naar de kerk te gaan! Zonder mondkapjes, zonder afstand van elkaar. Dan kun je op je vingers natellen, dat daar journalisten op afkomen, dat is hun werk. Dat je hen niet te woord wilt staan, is je goed recht, al vind ik het een gemiste kans. Je had uit kunnen leggen, wat je motivatie is. Maar nee, dat gebeurde niet, integendeel, er werden klappen en trappen uitgedeeld.
Verdrietig. Weer redenen om te gaan spotten met God en de kerk.

Wat bezielt deze mensen toch? Een beeld bleef me bij: Een man, stemmig gekleed, reageerde boos tegen een journalist. Wat hij zei, weet ik niet, maar hij werd weggeduwd door een jongen. Ik denk, dat het zijn zoon was. Die man was daar zo te zien niet blij mee, maar liep toch door. Zijn gezicht sprak boekdelen. Hij deed me denken aan personages uit streekromans: De man de baas in huis, gebaseerd op Bijbelteksten. Bijbelteksten uit hun verband getrokken, misbruikt om eigen gelijk te krijgen.

Zou dat hier ook niet aan de hand zijn? “Verzuim de diensten niet”. Een van die bewuste teksten. Nou, dat hoeft ook niet in deze tijd, we hebben de middelen gekregen! “God meer gehoorzaam zijn, dan de mens”. Gelukkig is dat hier niet aan de orde, want de overheid maakt de samenkomsten niet onmogelijk. Integendeel, de overheid doet alles om ons te beschermen. Die maatregelen zijn niet leuk, maar wel nodig. Je moet, ook volgens de Bijbel, de overheid gehoorzamen. Tenzij het tegen het gebod van God ingaat. Ook dat is hier niet het geval, want de Bijbel zegt ook, dat je je leven en dat van een ander niet in gevaar mag brengen.

Nee, ik begrijp deze mensen niet. Eigenwillige godsdienst noem ik dit. Ik wil geloven, dat deze mensen God oprecht willen dienen. Maar volgens mij bewijzen ze Hem geen dienst. Integendeel. Op deze manier wordt er zoveel weerstand opgeroepen tegen God en de kerk. Een heel klein aantal kerken bederft het zo voor het merendeel.

Eerlijk gezegd moest ik ook nog wel even grinniken, toen ik de beelden van die aanrijding in Urk zag en de uitroepen van die aangereden journalist hoorde:
“ Jezus, doe normaal man!”. Hij paste zijn tekst wel goed aan, gezien de plaats delict…
Ik kan hem verzekeren, dat Jezus normaal doet. Alhoewel, normaal? ….  Lijdenstijd, Pasen…..
Jezus, niet normaal man!!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.