3 november 2020

3 klokken op een rij. Die zie ik elke dag voor me aan de muur. Ze geven de tijd aan in Washington, Pretoria en Steenwijk. Ik ben een mens met vaste gewoontes, al houd ik ook van verrassingen. Elke morgen ontbijt ik aan de eetkamertafel en zie ik die klokken. Die heb ik gekregen als dank voor vrijwilligerswerk. Kan ik ook een boek over schrijven, maar dat doe ik nu maar niet. 

 Washington, Pretoria, Steenwijk.

In Washington gaan de stembussen bijna open. Daar is het Witte Huis vast al in opperste staat van paraatheid... Vandaag is het D-Day voor Trump. Of niet.

Ik hoop van harte, dat hij niet weer verkozen wordt tot president van de VS. Ik heb het nieuws steeds gevolgd, dat doe ik al jaren. Dat interesseert me. Maar ik begrijp werkelijk niet, dat er nog zo veel mensen Trump steunen. Als ik hem zie, word ik misselijk. Ik hoor zijn woorden.  Al bij zijn inauguratiespeech had ik dat gevoel van walging.  Hij had toen al alleen aandacht voor zichzelf.  Hij had geen woord over voor zijn voorgangers. Alleen al uit beleefdheid zou je dat moeten doen. Beleefdheid kent Trump niet. Dat woord staat niet in zijn woordenboek. Volgens mij staat daar maar 1 woord in, met hoofdletters: IK.
Ik zal vannacht niet opblijven om het nieuws over de uitslag te volgen. Mijn wekkerradio houdt me wel op de hoogte. 

PRETORIA
Die klok hangt ook aan de muur. Ik heb er maar 3 jaar gewoond en gewerkt, maar het voelt veel langer. Met Greet heb ik nog steeds goed contact. Als we herinneringen ophalen, kunnen we het ons eigenlijk niet voorstellen, dat dat allemaal in 3 jaar gebeurd! is Zondagavond  kreeg ik een filmpje over 70 jaar VGK In Sa. Op Hervormingsdag, 31 oktober< was de herdenking.  Ik kan niet alle mensen herkennen. Wel het gebouw. En het orgel! Wat hebben Ali en ik veel soep gekookt, broodjes gesmeerd om al die stoere werkers te voeden. Ik herinner me ook nog heel goed het vreselijke bericht: Meneer Hordijk heeft een ongeluk gehad. Gevallen. Dood. Toen ik gisteravond al die beelden zag.Het gebouw staat er, ik heb er ook vaak een dienst mogen begeleiden op het orgel. Dat orgel, gemaakt door Jan Zielman en zijn collega K0 de Bruine, bevat ook nog een pijpje van mij. Dat heb ik toen geadopteerd, een  fluitje4, geloof ik.

STEENWIJK
Anneke is vandaag jarig. Ik heb haar gisteravond al gefeliciteerd. Nou ja, op een alternatieve manier. A la Wim Kan: Heerlijke ossenstaart, fantastisch neusje van de zalm.

Vandaag staat mijn hele straat nog steeds op zijn kop. Nog steeds. Elke morgen moet ik even nadenken: Waar staat mijn auto? Moet ik de voordeur- of de achterdeursleutel Meenemen. 

Eigenlijk staat de hele wereld op zijn kop. 

Ik houd de klokken in de gaten. 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.