5 april 2023

Wat weer een bijzondere weken.

Die verkiezingen. Ik volg het nieuws op de voet en was heel benieuwd, hoe de uitslag zou zijn. Tegenwoordig kun je bij elk stemlokaal terecht en ik kies voor De Meenthe. Tot mijn verbazing moet ik in de rij staan! Geeft niet, de stemming is goed, gewoon even gezellig praten met medekiezers. De stemcommissie stelt vast, dat ik ben wie ik ben en ik krijg een paar formulieren. Even wachten tot er een hokje vrij is en dan kan ik anderhalve meter papier uitvouwen. Een hokje kleuren is snel gebeurd, het vouwen van die anderhalve meter in bruikbare afmeting is moeilijker. Doet me denken aan de kaarten tijdens vakanties vroeger, zonder navigatie.. Dat tweede formulier is niet zo groot, dus dat gaat gemakkelijker. Nu alle twee formulieren nog in de goede bus deponeren (daar wordt goed op toegezien) en ik ben klaar. Plicht gedaan. Gebruikgemaakt van mijn stemrecht.

’s Avonds volg ik de uitslag. Zo’n uitzending vind ik leuk. De spanning wordt opgebouwd en alle mogelijke mensen geven alvast hun commentaar, ook al is er nog niets te commentariëren. Om 9 uur precies is er de eerste uitslag van de exitpoll: BBB grote winnaar!  De ene overwinning volgt na de andere. Uiteindelijk blijkt, dat de BBB in elke provincie de grootste partij is geworden. Dat had niemand verwacht.

Nee, ik heb niet op de BBB gestemd. Ik stem al jaren op de ChristenUnie. Dat is, volgens mij, een betrouwbare partij. Geen ego’s. Geen loze beloftes, soms een meloen inslikken, als dat in het belang van land is. Moeilijk te verteren, maar toch…

Nu verder. Caroline van der Plas heeft charisma. Zo heette ons kerkblad vroeger: Genadegaven. Ik hoop, dat zij die gaven gebruikt in dienst van ons land. Op haar ligt een enorme druk. Volgens mij kan zij, en haar partij, met de Christen Unie heel goed in gesprekgaan en resultaten bereiken.

Dat vind ik.

 Alles ligt nu weer plat. Het kabinet drukt op de Pauze knop. De verantwoordelijke politici worden afgeschoten. Daar houd ik niet van. Zij doen hun uiterste best en verdienen dat afschot niet. Ga maar op hun plaats staan… Jij liever dan ik!?

Maar die pauzeknop werkt ook niet. Er moet gehandeld worden. Er zijn zoveel crises, die opgelost moeten worden. Doe er SAMEN iets aan!

Ik hoorde over het overlijden van Wim de Bie. Veel fragmenten kwamen voorbij en ik was verrast, hoe actueel die nog steeds zijn. Nee, in ons gezin werd daar niet naar gekeken: op zondagavond en de VPRO… dat kon niet. Dat snap ik ook wel. Dat was toen. Maar wat een vooruitziende blik hadden Koot en Bie. Ik kan niet al die sketches waarderen, maar de actualiteit verrast me. Vooruitziende blik!

Op dit moment is er een debat over het regeringsbeleid in de Tweede kamer. Ik zap, want ik moet ook Feyenoord – Ajax volgen … Ik ben voor Feyenoord en als ik eerlijk ben kijk ik liever naar voetballen, daar wordt tenminste niet gepraat, maar gedaan. Geen woorden maar daden! Kunnen ze in de Tweede kamer een voorbeeld aan nemen.

Helaas... na dat incident en de staking  van de westrijd, toch niet zo'n goed voorbeeld??