5 juni 2021 ZOEKTOCHT

Al jaren ben ik op zoek naar het verschil tussen literatuur en lectuur. Ik houd van lezen, doe dat veel. Het rare is, dat ik steeds graag boeken lees, die niet in de prijzen vallen. Ik houd van thrillers, romans, biografieën. In willekeurige volgorde.

Er verschijnen veel romans. Er worden veel prijzen uitgereikt. Beroemde schrijvers worden uitgenodigd in talkshows. In “Collegetour” zag ik Connie Palmen. Natuurlijk kende ik haar van naam, maar ik had nog geen boeken van haar gelezen. Intussen wel. Ook een boek van A.F.Th. van der Heiden en een boek van Maarten ‘t Hart ligt op mijn orgelbank. Dat boek komt nog aan de beurt. (Wel toepasselijk, dat dat boek op mijn orgelbank ligt! Het boek gaat over een orgelstemmer, als ik de achterkant mag geloven).

Deze week was het heerlijk weer! Heerlijk om buiten te zitten en een boek te lezen. Dat heb ik gedaan. Eerst het boek van Connie Palmen over haar laatste jaar met Hans van Mierlo. Ik heb me er doorheen geworsteld. Ik werd er niet vrolijk van. Verschillende keren moest ik naar binnen om mijn oude Koenenwoordenboek te raadplegen. Is dit nu literatuur?? Het zal best.

Daarna was “De helleveeg” van A.F.Th. vd Heiden aan de beurt. Na 2 bladzijden had ik er eigenlijk al genoeg van, maar ik heb doorgezet. Doorgeworsteld. Mijn oude Koenenwoordenboek gaf vaak geen duidelijkheid, Wikipedia wel. (“Sexupedia” volgens Coby…) Wat een voor mij onvoorstelbare wereld! Pervers. Dat verzin je toch niet? Is het autobiografisch? Dan heb ik oprecht medelijden met de schrijver. Het boek is zelfs verfilmd, las ik. Die film hoef ik niet te zien en de rest van “de tandeloze tijd” ga ik niet lezen.

Tja, ik weet nog steeds het verschil tussen “literatuur ”en “lectuur ”niet. Ik heb er wel mijn gedachten over. Een paar jaar geleden heb ik het Boekenweekgeschenk in de vuilnisbak gegooid. Misschien ben ik een cultuurbarbaar, maar dat geloof ik niet. Misschien ben ik wereldvreemd, maar ook dat geloof ik niet. Als iemand mij het verschil duidelijk kan maken, houd ik me aanbevolen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.