5 maart 2022In/uit de steigers…

5 maart 2022. Ik moet er nog steeds goed bij nadenken als ik dat jaar moet invullen, want 2021 is zo snel voorbijgegaan. Corona beheerste alles. Eerlijk gezegd heb ik van corona geen last gehad. Wel van de gevolgen: geen Voorleesexpress, bijna geen lessen, weinig bezoek, geen kerkdienst.

Ik volg alle nieuws op de voet en word daar niet echt blij van. Daarom heb ik ook een hele tijd niet geschreven. Ik zou in herhaling vervallen.

Vandaag is het alweer 5 maart 2022. Die vorige paar regels heb ik al een paar weken geleden geschreven. Ik wist niet, wat ik verder moest schrijven, de inspiratie ontbrak me totaal. Nu ben ik eigenlijk ook sprakeloos.

Het is oorlog, in de meest letterlijke zin van het woord. Vreselijke beelden, we krijgen alles direct op ons bord. Mijn bord is vol, ik lust niet meer.

Toch eet ik maar door. Wat zeur ik? Heb ik last van die oorlog? Nou nee, in feite niet.

Ik ga gewoon door met mijn leuke leven. In de afgelopen weken is mijn huis gerenoveerd: nieuwe kozijnen, driedubbel dik glas, nieuwe verwarmingsketel, nieuw ventilatiesysteem, enz.  Ik heb alles met belangstelling bekeken. 2 dagen waren lastig, maar voor de rest niet. Alle waardering voor de werkers! Ik ga gewoon door met mijn leerlingen; bezoek gezinnen voor de Voorleesexpres; help bij de voedselbank. De oorlog is nog ver van mijn bed. Toch houdt die me wel bezig.

Ik zie de gevolgen van bombardementen: verwoeste huizen, vluchtende mensen, paniek.

Wat voor zin heeft deze actie van Poetin? Volgens hem gaat alles volgens plan. Welk plan? Beatrice de Graaf gaf gisteravond een verklaring, ze plaatste alles in historisch perspectief ( "In het heden ligt het verleden en ook de toekomst"... Dat heb ik al eerder geschreven, zij bevestigde die uitspraak nog eens). 1054 Grote Schisma. Ik kende die gebeurtenis wel, maar wist niet dat de gevolgen tot vandaag gelden. Poetin probeert zijn ideaal te bereiken: Een groot Christelijk Rijk. Een religieus doel. Zo had ik het nog niet bekeken. Ik beschouw Poetin als een dictator, belust op macht en niemand en niets ontziend om zijn doel te bereiken. 

Ik vraag me af, of hij dat met deze gruwelijke middelen zal  bereiken. Ik weet het antwoord wel: NEE!

De bevolking van Oekraïne is slachtoffer van een dictator, die hoe dan ook zijn doel wil bereiken.

We moeten voor hen bidden. Natuurlijk, maar ook voor Poetin. Of hij tot bezinning mag komen. 

Ik vraag me af, of ik mag bidden voor een kopje thee-extra voor Poetin, of voor een verdwaalde bom op zijn huis… Zou hij zich nog veilig voelen in zijn beveiligde huis? 

Mijn huis is weer uit de steigers. Isolatie is geregeld. Mijn energierekening zal niet stijgen, Ik ben bevoorrecht. Ik heb 2 bedden over. Ik voel me veilig en thuis in mijn huis. 

Morgen is er bij ons in GKV Steenwijk een speciale gebedsdienst voor de Oekraïne in de middagdienst. Ik weet nog niet, of ik daarnaartoe ga. Ik heb al vaker gezegd, dat ik moeite heb met die massale rouw n.a.v. bepaalde vreselijke gebeurtenissen. Ik kreeg een appje met het verzoek om op een bepaalde tijd te bidden voor de mensen in Oekraïne . O ja, het gebed vermag veel! Dat geloof ik. Maar ja, die binnenkamer spreekt me meer aan.

Zo, even mijn hart gelucht,

Goed weekend!