Black Fryday
Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord. Het heeft tenminste tot nu toe geen indruk op me gemaakt. Nou ja, nu ook niet, maar nu weet ik, wat het betekent. Deze week kreeg ik steeds aanbiedingen van allerlei winkels, zelfs van bekende dagbladen. (Tja, moet ik maar niet zoveel googlen..)Steeds stond er die term “Black Fryday” bij. Zwarte vrijdag. Zwarte zaterdag ken ik wel: de drukste zaterdag in de vakantie op de wegen, vooral in Frankrijk. Files en ongelukken. Ik heb er nooit in gestaan en hoop dat ook nooit mee te maken. Zo’n dag vermijd ik liever


Nu Black Fryday.
Intussen weet ik wel, wat deze dag inhoudt. In de VS is het een familiedag: samen eten, samen danken (de dag na Thanks giving), inkopen voor de komende kerst. Het is dan zo druk in de winkels, dat het deze vrijdag zwart ziet van de mensen. Vandaar die naam.
In Nederland is dit “feest” ook binnengeslopen. Net als Halloween. (Dat vind ik vreselijk: prachtige kinderen worden geschminkt tot verschrikkelijke monsters. Ik zie daar de lol niet van in). Black Fryday is nu in ons land een koopjesjacht. Overal korting, je mag het niet missen, dan ben je een dief van je eigen portemonnee. Dat hoor ik vaker: als er weer een energiebedrijf aan de deur komt..
Ik raak er niet van onder de indruk. Vandaag word ik bevestigd in die houding. Op de radio wordt er veel over gesproken. Al die kortingen zijn discutabel. Hoe weet ik, dat die producten echt die oorspronkelijke prijs hadden? Dat weet ik dus niet. Ze kunnen me van alles wijsmaken, maar ik trap er niet in.
In januari is de echte uitverkoop, ook al heb ik het gevoel, dat er altijd wel uitverkoop is. Ik ben niet zo’n koopjesjager. Als ik iets nodig heb en ik vind het ook nog leuk en mijn budget staat het toe, ja dan koop ik het en geniet ervan. Dat klinkt misschien braaf, maar zo ben ik opgevoed: eerst sparen, dan kopen. Als je het geld niet hebt, is dat jammer, maar dan kun je het niet kopen. Daar heb ik me altijd aan gehouden en ik kan eerlijk zeggen, dat het prima werkt. Ik geniet enorm van iets, waar ik lang naar uitgekeken heb en eindelijk in mijn bezit is.
Tja, Black Fryday: staan er rijen voor de winkels in Steenwijk? Ziet het zwart van de mensen? Files? Ik hoop, dat er geen ongelukken gebeuren…
Ik ga niet kijken. Als ik naar de gezichten op bovenstaande foto kijk, zie ik al genoeg.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.