3 juni 2020  CORONA 9

Wat is het toch een rare wereld, waar we nu in leven. Ik snap er niets meer van.

De afgelopen dagen ging het steeds over de dood van een zwarte man in de Verenigde Staten. Extreem optreden van blanke agenten veroorzaakte  zijn dood. Rassenhaat?

We hebben net 75 jaar vrijheid gevierd. We hebben de slachtoffers van het Nazibewind herdacht. Slachtoffers van rassenhaat.

Die haat is er nog steeds. Die blijft nu niet beperkt tot  ras of huidskleur, maar is uitgebreid met geaardheid, geloof, andere politieke mening, land van herkomst, enz.

De dood van die zwarte man in de VS veroorzaakte ook in ons land veel commotie. De afschuw voel ik ook.. De beelden zijn vreselijk om te zien.

Dan wordt er hier in Nederland een demonstratie georganiseerd om steun te betuigen aan de mensen in de VS. De sympathie voor die mensen daar voel ik ook. Ik heb in Zuid-Afrika gewoond en gewerkt en weet hoever discriminatie gaat.

Het is echter wel crisistijd. Corona is nog lang niet onder controle. De regels worden vandaag misschien weer versoepeld, maar grote groepen mensen bij elkaar zijn nog verboden, ze vormen een enorm risico.

Waarom roep je dan toch op om zo’n demonstratie te houden? Dat begrijp ik echt niet. Er kwamen in Amsterdam veel meer mensen dan verwacht. Dat zegt volgens mij iets over die mensen: empathie is goed, maar je moet wel nadenken over de manier, waarop je die laat merken. Nu krijgen de burgemeester en de politie de schuld. Hadden ze dan moeten ingrijpen? Misschien met extreem geweld? Daar ging die demonstratie toch over?

Nee, ik snap het allemaal niet. Kan iemand het me uitleggen?   

 

Reactie plaatsen

Reacties

Henrike Laning
4 jaar geleden

Ik vind het ook niet handig zo'n massale demonstratie. Maar mensen willen een statement maken denk ik. Misschien hebben mensen risico's tegen elkaar afgewogen. We zullen zien of het iets uitmaakt voor een tweede piek of niet. Het is wel oneerlijk dat alles nu op het bordje geschoven wordt van de burgemeester.