EEN TIEN VOOR ZUIVERE TAAL

Wat is taal belangrijk. Elke dag ervaar ik dat weer.

Ik heb al een paar keer een column geschreven “Double Dutch”. Oftewel: “dubbel Nederlands”. Dan worden allerlei uitdrukkingen door elkaar gehusseld.

Daar gaat het me nu niet om. Het is serieuzer.

De laatste dagen hoor je niets anders, dan de discussie over overschrijdend seksueel gedrag. De ene na de andere persoon komt in de media uit de kast.

Dat je het verhaal eindelijk wilt vertellen, vind ik dapper. Ik heb er bewondering voor. Alleen: de media zijn daar volgens mij niet geschikt voor. Vertel het aan een vertrouwenspersoon, aan bevoegde instanties, aan de rechter. Anders zijn er alleen maar slachtoffers.

Dat blijkt, weer volgens mij, wel uit de taaloorlog die nu ontstaan is: de social media worden overstroomd met reacties, niet altijd even zuiver verwoord.

Het ene woord tegenover het andere. Wie heeft gelijk? Ik betrap me erop, dat ik partij kies, voor degene, die het het beste kan verwoorden. Weer die taal. Maar ik ga daar niet over.

Het onderwerp is de laatste tijd wel duidelijk op de kaart gezet en dat is heel goed.

De vraag, waar het om gaat is: Hoe gaan we met elkaar om? In daad en woord?

Het antwoord:

We blijven van elkaar af, in woord en daad. Respect, een heel belangrijk woord.

Ik kan veel genuanceerder zijn en misschien doe ik dat ook nog wel eens, maar dit is kort en bondig mijn mening.

Weet je, het is niet zo moeilijk om iemand met woorden kapot te maken. Dan zijn woorden negatief. Het is ook mogelijk om iemand met woorden groot te maken.

Maar wat, als je die woorden niet hebt?

Diep onder de indruk was en ben ik van een bezoek, dat ik in het kader van mijn werk als coördinator van de Voorleesexpres, bracht aan een gezin, waarvan de moeder een beroerte had gehad. Sindsdien kan zij nauwelijks praten, alleen enkele woorden. Tijdens het gesprek merkte ik duidelijk, hoe het haar frustreerde, dat ze de juiste woorden niet kon vinden. 2 jonge kinderen. Zij horen hun moeder nooit goed praten. Lopen daardoor ook een taalachterstand op. Wat zijn woorden van anderen, zowel voor de moeder, als voor de kinderen, dan belangrijk!

Een tien voor zuivere, opbouwende taal.