FLEXIBEL WEER

Dat is een goede eigenschap, lijkt mij: flexibel zijn. Alhoewel: de definities zijn niet allemaal positief.

Buigzaam, lenig. Die woorden spreken mij wel aan, hoewel ik totaal niet lenig ben, fysiek niet, tenminste. Op de lagere school hadden wij bijna nooit gymnastiek. Alleen zo nu en dan wat rek- en strekoefeningen. Die kon ik nog wel, maar op de HBS moesten we gymmen in een echt gymlokaal. Ik krijg nog de kriebels, als ik denk aan die keer, dat ik bovenin het klimrek zat en niet naar beneden durfde. Ik ben wel weer afgedaald, anders zat ik er nu nog, maar hoe?? Geen idee.

Buigzaam en lenig van geest kan ik wel plaatsen. Ik houd van taalgrappen. Daarvoor moet je lenig van geest zijn. Dat waren we thuis vroeger wel. Ik herinner me, dat een vriendin, die bij ons logeerde, eens tegen me zei:” Het is heel gezellig bij jullie, maar de grappen, waar jullie om lachen, snapte ik niet”. Ik ben opgegroeid in een gereformeerd gezin en de Bijbelteksten vlogen over tafel. Ik kan ze nog te pas en vooral te onpas citeren.

Lenig van geest kwam me ook goed uit in mijn werk. Hoe vaak moet je je in het onderwijs niet aanpassen aan een onverwachte situatie. Ook als directeur van een basisschool heb ik dat vaak meegemaakt. Ziekte, geen vervanging, dan zelf voor de klas. Een zwaar gesprek met ouders, waardoor een collega helemaal van de kook was. De collega stuurde ik naar huis en ging zelf voor die groep. Eigenlijk moest ik naar een directievergadering. Die heb ik afgezegd en dat werd me niet in dank afgenomen door de centraal-directeur. Wie was er nu flexibel??

Gedweeheid, dat staat ook in de definities. Dat klinkt me te negatief in de oren. Ik ben niet echt gedwee, wel flexibel. Daar kan ik nog veel meer over zeggen, maar ik keer terug naar flexibel weer.

Het weer is ook heel flexibel.

Rudy Glastra’s mannen (een beetje reclame mag wel) hebben mijn tuin weer een voorjaarsbeurt gegeven. De tuinstoelen stonden er nog, ik was te lui om ze in de schuur te zetten, en ik heb daarna 2 x in de zon gezeten.  De ene dag is het -10C , de volgende dag +15!! Hoe flexibel kan het weer zijn! Van mij mag het wel een beetje minder flexibel: elke middag, na de taallessen aan mijn leerlingen, even in de zon… Fantastisch. Het weer mag zich best wel bij mij aanpassen…

Tja, FLEXIBEL WEER, toch??

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Coby Raes
6 jaar geleden

Een stukje herkenbaarheid. Dat wandrek; omhoog klimmen was niks, maar het omslagpunt van bovenop zitten en iets moeten ondernemen om terug naar beneden te gaan. Het evenwicht dat je bovenop het klimrek hebt, moet je in gevaar brengen. En dan begint de wet van de zwaartekracht je toe te grijnzen.