23 januari 2021 GEWONE MENSEN

 

Wat een verademing afgelopen woensdag! De inauguratie van president Biden was volkomen anders dan ooit eerder, in meer opzichten. Er was een complete legermacht op de been, soldaten sliepen in het Capitool, tanks patrouilleerden door de straten. Washington zat op slot. Nederland zit ook op slot vanavond, maar dat is gelukkig anders. Daarover straks meer.

Terug naar Biden. Ik zag een indrukwekkende ceremonie. Ik zag een oude, maar vertrouwenwekkende man. Hij hield een mooie speech, met inhoud en heel goed gebracht. Je kunt er verder van alles van vinden, ik vond die toespraak echt mooi. We moeten het samen doen, zo vat ik die samen. Een waarheid als een koe, maar zo goed om te horen na al die opruiende taal en leugens van Trump. De taak van Biden lijkt schier onmogelijk! Ik wens hem kracht en sterkte. Ook bijzonder om te zien, dat een zwarte vrouw vicepresident werd. Inspirerend voor andere vrouwen en meisjes in dat land. Niet dat ze allemaal president moeten worden, maar wel dat je je vanuit een achterstandsituatie omhoog kan werken. Dat zei de winnaar van de Slimste Mens gisteravond ook met zoveel woorden…

Toch vraag ik me af, wat iemand er toe brengt zo’n positie te ambiëren. Elk woord dat je zegt, wordt op de weegschaal gelegd, overal wordt een verborgen agenda vermoed, wantrouwen overal. Ik moet er niet aan denken om in zo’n positie te verkeren. Dat dacht ik deze week ook bij al die debatten in de Tweede Kamer. Ik zou nooit politica willen en kunnen worden. Het is me jaren geleden gevraagd: derde plek op de lijst van het GPV in Steenwijk. Ik heb geweigerd want dat kan ik echt niet. Ik zeg wat ik vind en dat verwacht ik van anderen ook, ik wil niet overal iets achter moeten zoeken. Ik heb me verbaasd over de Tweede Kamer, die een hele dag debatteerde over het voorstel om een avondklok in te stellen. Een hele dag!! En de uitkomst was, dat de avondklok niet om 20.30u maar om 21.00u ingaat. Een half uurtje!! Dat vind ik echt zonde van de tijd. Die hadden ze beter kunnen besteden. Bijvoorbeeld aan het bespreken van maatregelen om te voorkomen, dat er weer zulke vreselijke toestanden ontstaan zoals bij de kinderopvangtoeslag.

Ik realiseer me steeds beter, hoe bevoorrecht ik ben. Voor mij is die avondklok geen enkel probleem. Die had er wat mij betreft vroeger ook wel mogen zijn, want dat had me een hoop vergaderingen bespaard. Nee, serieus, ik begrijp best, dat het voor veel mensen niet leuk is. Maar niet alles in het leven is leuk. Daar heb ik, toen ik nog voor de klas stond, al steeds op gewezen. Niet alles, wat je moet doen, is nu eenmaal leuk. Als dat wel zo was, leer je nooit om met tegenslagen om te gaan. En die komen er altijd in je leven. En als je je zin niet krijgt, moet je niet als Achab doen. Onze kinderen zijn echt geen prinsen en prinsessen, die in de watten moeten worden gelegd. Even slikken en doorgaan. Daar leer je van.

Misschien ligt daar wel de oorzaak van al dat verzet tegen de regels: Voor mij is het niet leuk, dus ben ik tegen en houd ik me er niet aan. 17 miljoen prinsen en prinsessen.

Ik wens iedereen sterkte om te leven met het feit, dat we allemaal gewone mensen zijn!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Joke
3 jaar geleden

Goed verwoord Tjallie !