CODE GEEL 26-4-2016

CODE GEEL

Vanmorgen werd ik wakker met het gevoel: Leuke dag vandaag! Dat gevoel heb ik wel vaker gelukkig, maar vandaag ga ik weer eens lekker bijkletsen met Aly. Dat was het plan.

Toen ik beneden kwam en de gordijnen open deed, wist ik niet wat ik zag: Een behoorlijke laag sneeuw bedekte de tuin. Mooi gezicht, maar dit dwarsboomt wel mijn plannen. De radio meldt hagel, regen, windstoten, files, ongelukken. Ik zie een zware sneeuwbui. Dat vind ik prachtig om te zien, maar nu moet ik toch even slikken: In dit weer ga ik niet de weg op. Dus geen gezellig dagje.

Code rood heb ik eens genegeerd. Dat heb ik geweten! Normaal reed ik in 20 minuten naar mijn werk, die keer deed ik er 2,5 uur over. Onderweg belde ik steeds naar school om door te geven hoever ik gevorderd was. Dat is geen goed begin van een werkdag, je hebt je energie, slippend en remmend, heel geconcentreerd, al verbruikt, voordat je echt aan het werk gaat. Achteraf gezien had ik toen nooit de deur uit moeten gaan, het was onverantwoord. Plichtsgevoel. Je kunt toch niet zomaar thuisblijven. Daarmee breng je je collega's in moeilijkheden.  Een goede werkgever had me die morgen moeten bellen en zeggen, dat ik thuis moest blijven. Dat was toen (een jaar of 4 geleden) niet aan de orde, daar werd niet aan gedacht. Je zorgt maar, dat je er bent.. In de afgelopen winter werden scholen gesloten, toen het zo glad was: Te gevaarlijk voor kinderen en leerkrachten. Tja.

Nu negeer ik die waarschuwingscodes niet meer. Hoe graag ik ook weer eens wil bijkletsen, dit vind ik te onzeker. Ik heb geen zin om in hagel- of sneeuwbuien terecht te komen.  Op het moment dat ik afbel, schijnt de zon. De buienradar geeft geen goede vooruitzichten en ik zie ook weer een heel donkere lucht. Ik ga dus niet. We maken wel een nieuwe afspraak. Vorig jaar hebben we ook eens een afspraak verschoven. Toen was het bloedheet!

Het kan verkeren.

Nu ik dit schrijf, schijnt aan mijn rechterhand de zon en aan mijn linkerhand is het weer donkergrijs. Blauw, wit en grijs, welke kleur krijg je, als je die mengt?

Code geel? Lijkt me sterk.

Nou ja, het heeft me weer een column opgeleverd….