Toch weer onderwijs?

Toch weer onderwijs!?

Tja, het laat me blijkbaar niet los. Maar nu is het toch anders: geen rompslomp, geen toetsen, waar je op afgerekend wordt, doen, wat je goed vindt.

Ik ben nu gecertificeerd taalbegeleider. Het bewijs heb ik hier trots bij gevoegd. Voor wat het waard is, want het levert geen geld op. Wel voldoening. Dat is met geld niet te betalen. Voor mij  onbetaalbaar goed!

EERSTE LES

Als ik in de bieb kom, (vroeg, want ik wil mijn laptop instellen en klaar zijn met de voorbereiding, als de eerste cursist komt), zit Samia met haar vriend al te wachten. Eerste misverstand: zij had 1uur gezegd en ik half 2. OK. Gauw omschakelen. In het spreekwolkje op het plaatje kun je steeds een groot vraagteken zetten. We begrijpen elkaar moeizaam. Eerlijk gezegd zie ik hier niet veel heil in. Samia gaat over 3 weken weer terug naar Thailand en wil daar de basisinburgeringscursus gaan doen. Daarna kan ze weer terug naar Nederland. Nou ja, de eerste beginselen kan ik haar wel bijbrengen. Na afloop van de les nodigt ze me uit voor een kop koffie (als ik het goed begrepen heb, tenminste), maar ik wacht op de volgende student. We spreken af voor de volgende week.

Voorbereiden op de volgende les

Terwijl ik op Kania (de volgende cursiste) wacht, pas ik mijn lesprogramma aan. Er is heel veel lesmateriaal beschikbaar: oefenen.nl; beter lezen; spreektaal; taalpunt. Terwijl ik daar mee bezig ben, hoor ik op de achtergrond een collega-taalcoach bezig met een man van buitenlandse afkomst. Ze praten over een katje. Die man is van middelbare leeftijd en probeert Nederlands te spreken en te lezen. Het taalgebruik van de coach doet me aan kleutertaal denken. Is die man minder begaafd? Ik weet dat niet, maar het staat me tegen. Zo kan ik niet praten tegen een volwassene en dat hoeft gelukkig ook niet.

TWEEDE LES                      

Kania komt alleen binnen en begroet me enthousiast. Ik haar ook. Zij is afkomstig uit Marokko en heeft een paar jaar in Spanje gewoond. Nu woont ze een paar jaar in Nederland. Ze heeft 2 kinderen en wil heel graag Nederlands leren. Dat is goed te merken. We doen  allerlei oefeningen: spreken, lezen, enz. Ze heeft al veel opgepikt en ik heb hier een goed gevoel bij: Intensieve begeleiding kan haar in relatief korte tijd veel verder helpen. Ook met haar maak ik een volgende afspraak.

TOCH WEER ONDERWIJS,

Het bloed kruipt, waar het niet gaan kan? Het kan er toch blijkbaar wel kruipen.