16 februari 2019

De krokusjes bloeien! Gisteren heb ik voor het eerst buiten in de zon gezeten. Wat vroeg in het jaar!  Vorig jaar was dat op 20 maart. Dat heb ik toen opgeschreven, omdat ik dat zo vroeg vond. Nu nog meer dan een maand eerder. Als dat zo doorgaat, kan ik over 2 jaar met Kerst buiten zitten. Het mag van mij, want ik houd van de zon, maar het is niet normaal. Het klimaat verandert.

Daar is de afgelopen tijd veel aandacht voor. Duizenden jongeren trokken naar Den Haag voor een “spijbeldemonstratie”, om aandacht te vragen voor dit onderwerp.

Die aandacht is prima. Bij de manier, waarop dit gebeurt, heb ik vraagtekens. Ik hoor die jongeren praten. Op mij komt dat niet echt natuurlijk over. De taal past niet bij de leeftijd. Daar heb ik al vaker over geschreven: kinderen van 12 jaar of jonger praten als volwassenen, volgens mij. Ik word cynisch, als ik hoor, dat die jongeren, na een uurtje demonstreren, naar de Mac gaan… O, ze mogen van mij hoor, maar het maakt het voor mij niet serieuzer. Als ze in de vakantie waren gaan demonstreren, had dat op mij meer indruk gemaakt. Spijbelen is spannend, maar niet legaal…

Aandacht voor het milieu en de klimaatsverandering is nu weer een hype. Ik herinner me het rapport van de Club van Rome. Toen zat ik op de HBS of de PABO, dat weet ik niet meer. Maar iedereen was diep onder de indruk: Het gaat helemaal verkeerd met het milieu!. Wie weet dat nog?

Nu hebben we weer diezelfde hype. Ja, ik hoor van die plasticzee. Daar doe ik ook aan mee. Ik verbaas me er steeds over , hoeveel plastic ik voor 1 maaltijd verzamel.

Vandaag staat er op mijn menu: draadjesvlees, stoofpeertjes en aardappels. Lekker nostalgisch: zo rook het vroeger op zaterdag thuis. Vlees, peertjes en aardappels , nu allemaal in plastic verpakt. Ik kan nog geen paprika zonder plastic verpakking kopen. Op elke peer en elke appel zit een plastic stickertje.

Wat moet ik daar aan doen? Ik zou het niet weten. Vegetarisch eten? Ook die artikelen zitten in plastic. En ja, ik houd van vlees. Een maaltijd zonder vlees is voor mij niet compleet. Ja, ik zet de thermostaat op tijd lager ’s avonds. Als ik buiten ga zitten, staat de verwarming in huis laag. Ik scheid mijn afval. Van het gas af? Ik woon in een huurhuis, daar heb ik geen invloed op.

Nou ja, genoeg gepraat. De zon schijnt, het vlees en de peertjes ruiken heerlijk. De achterdeur gaat open, de zon schijnt nog niet op mijn terras, maar ik hoop, dat dat niet meer zo lang duurt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.