Double Dutch……

Laatst las ik ergens een column, geschreven in een soort “Louis van Gaal-Engels”. Zo in de trant van : “That’s different cook” en “Make it a little”.

Wij Nederlanders staan wel bekend om onze talenkennis, maar het Nederlands beheersen we lang niet altijd even goed. Ik luister nogal vaak naar Radio 1 en heb een hele verzameling vreemde uitspraken bij elkaar gekregen.

Soms hebben we er echt geen koek van gegeten. Veel mensen kunnen bij mij wel een glaasje breken, maar ik irriteer me er toch wel vaak aan… Ik ga stapel op stapel zetten om het duidelijk te maken. We nemen de som op de proef. De koningin houdt haar rug stijf, als ze zegt, dat DE Nederlander niet bestaat. Misschien is dit wat ruim door de bocht, maar we kunnen het ons niet beseffen, hoe verschillend we alleen al in ons taalgebruik zijn. Daar moet wat aan geknutseld worden. Dat kunnen we dan wel op de lopende baan zetten, en vinden, dat iedereen zijn eigen boontjes maar moet oplossen, maar ik vind, dat we ons wel eens achter ons hoofd mogen krabben. Het is echt geen speldenprik op een gloeiende plaat! De wortel staat aan de bijl!! Wie heeft de oplossing? Wie heeft er veel bogen op zijn pijl? Kom maar op, voordat het helemaal de spuitgaten uitloopt. Vooruitzien is regeren.