Nexit?? Exit!!

Dat was nieuws: Britten  stemmen leave.  Brexit. Het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Verbaasde reacties, vaak zelfs verbijsterd. Nederlandse politici reageren teleurgesteld, alleen Geert Wilders is blij.  Ook de Britten zelf weten niet goed wat ze ermee aan moeten, geloof ik. Er zijn al voorstanders voor nog een referendum.  Het lijkt erop, dat ze de gevolgen niet goed hebben ingeschat. Zelfs Boris Johnson had een heel weekend nodig om tot de conclusie te komen, dat het toch niet zo eenvoudig was…

Dat vind ik nu zo’n nadeel van een referendum. Je moet ongenuanceerd reageren op een ongenuanceerde vraag: Ben je voor of tegen? Zo ongecompliceerd ligt dat niet. Wie kan de gevolgen echt overzien? Alleen de mensen, die alle ins en outs kennen en dan nog is het moeilijk en liggen de meningen mijlenver uit elkaar. Ik heb zoveel voor- en nadelen gehoord, ik weet het echt niet.

Dat bleek ook wel uit het referendum over het Oekraieneverdrag. We moesten stemmen: voor of tegen. Het werd tegen. Maar je hoort er niets meer over. Wat wordt er met die uitslag gedaan? De regering had al voor gestemd. De regering is gevormd n.a.v. onze stemming bij de vorige verkiezingen. Ik heb daar al eens over geschreven. Nu gaan er stemmen op om ook in ons land een referendum over dit onderwerp te houden: Nexit referendum.  Dan misschien ook een Frexit, Bexit,  Dexit,  enz. Europa is wel in beweging! Voor niemand goed. Ook niet voor al die vluchtelingen.

 Nexitreferendum? Wat mij betreft exit met dat idee. Ik kan de gevolgen, de voor- en nadelen van voor of tegenecht niet overzien. Daar zijn anderen voor. Daarvoor zijn ze gekozen. Dat is hun vak.

 Is deze mening ook ongenuanceerd? Misschien wel. Maar ik geloof dat niet. We hebben al 16 miljoen bondscoaches en toch hebben we het EK niet gehaald. Eerder hadden we ook zoveel coaches en toen beslisten de verantwoordelijken wel met succes. Laten we de verantwoordelijkheid laten bij degenen die door ons gekozen zijn. Dat is democratie. Of we het nu met de uiteindelijke beslissing eens zijn of niet. Dat kan bij de volgende verkiezingen weer tot uiting komen. In de tussentijd kun je je mening op democratische manier uiten. Het liefst niet via ongenuanceerde, emotionele twitterberichten.

Gelukkig is er ook nog ander belangrijk nieuws: Messie speelde zijn laatste voetbalwedstrijd voor Argentinië.  Dat was het eerste nieuws dat ik vanmorgen hoorde. Nog voor het bericht dat Boris Johnson weer op was komen dagen en verzoenende woorden had geschreven. Dat was schrikken! Maar niet heus. Ik vind voetballen heel leuk, maar dat ik dat nu een bericht vind, waar je het nieuws mee moet beginnen?? Wel heel leuk vond ik het grapje van een jongetje, dat ze lieten horen: “Mam, hoe heet het broertje van Messie? “ Mam heeft geen idee. “ Vorkie”. Mam reageert lachend : ”Leg jij de messies en vorkies dan maar naast  de borden, dan kunnen we eten”.

Even relativeren… niet verkeerd!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.