Nieuws van de dag..

Als ik thuis ben of in de auto zit, luister ik naar radio 1. De nieuws- en sportzender. Zo nu en dan onderbroken met een liedje van vroeger. Ik vind die zender leuk, luister er dus graag naar.  Maar ik verbaas me ook wel vaak over de onderwerpen. Het is echt : nieuws van de dag.

De aanslag in Orlando was hotnews. Terecht. Vreselijk, wat daar gebeurde. Allerlei “deskundigen” kwamen aan het woord. Speculaties. De volgende dag wordt er soms nog even gerefereerd aan het nieuws van gisteren, maar dat is het dan ook. Nu, een paar dagen later, hoor ik er niets meer over.  

Laura in Qatar  in de gevangenis. Verkracht. Nu opgepakt wegens seks buiten het huwelijk. Er worden Kamervragen gesteld, iedereen staat op zijn achterste benen over zoveel onrecht. Langzamerhand komen er meer details naar buiten, alles lijkt toch niet zo te zijn zoals het leek. Als ik een foto van haar zie, heb ik ook zo mijn vraagtekens…

Wat me veel meer aanspreekt, is het nieuws, dat er zoveel kinderen thuiszitten, omdat er voor hen geen goede school te vinden is. Ik heb daar al vaker over geschreven. Passend onderwijs. Prachtig streven, maar volgens mij kan dat niet in ons huidige systeem. Ik ben ervaringsdeskundige. Ook zo’n term, die je vaak hoort. Ik had in de laatste jaren een jongen in de klas, die helemaal vol was van de 2e wereldoorlog. Hij wist er alles van, las de dikste boeken. Mijn kennis viel in het niet bij die van hem. Hij was heel intelligent, daar twijfel ik niet aan. Maar in de groep was hij een buitenbeentje. Hij werd wel geaccepteerd, tot mijn verbazing. Het frustreerde mij, dat ik hem niet kon bereiken. Ook extra hulp in de klas (toen nog wel) hielp niet. Deze jongen paste niet in ons systeem. Maar hij kreeg geen verwijzing. Het zou hem zo goed hebben gedaan. En onze groep ook. En mij. De directeur stond niet achter me: “Je moet dit kunnen”. De AB-er begreep me wel. Zij zag, hoe het er in de praktijk aan toe ging, als ik niet ingreep. Ik heb het er later nog eens met haar over gehad. Zo’n bijzondere jongen had zij nog niet eerder gezien. Hoe gaat het nu met hem? Zou ik graag willen weten.

Passend onderwijs is prachtig. Maar blijf wel reëel.

  Vandaag komt het nieuws, dat er 2 examens moeten komen. Vandaag krijgen de eindexamenkandidaten uitslag. Spannend! Als er een eerste examen zou komen, zouden de kandidaten hun beste vakken kunnen afsluiten en zich daarna op die andere kunnen concentreren. Prima idee, maar organiseer het maar eens.

O, ik hoor net, dat Laura terug is in Nederland. Ben benieuwd naar haar verhaal.

Het nieuws van de dag houd me lekker bezig!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.