Wat kan het anders lopen, dan je van plan bent.... Zit ik net achter de computer om het vervolg van de Voorleesexpres te schrijven, vang ik een paar woorden van de radio op: "... prins is dood". Ik schrik er in eerste instantie van. Welke prins? En wat zeggen ze dat cru! Ik ben best koningsgezind. Niet dat Blauw Bloed nou mijn favoriete programma is, maar ik heb wel bewondering en waardering voor ons koningshuis.

Al gauw kom ik erachter, dat het helemaal niet om een prins gaat, maar om Prince. Die naam ken ik wel, maar ik weet niet veel van zijn muziek. Daarover leer ik in de komende uren en dagen wel veel. Hij was een popidool, dat wist ik nog wel. Plotseling gestorven, 57  jaar. Eerlijk gezegd dacht ik, dat hij veel jonger was, gezien zijn verschijning. Er worden veel liedjes van hem gedraaid en nee, die kan ik echt niet waarderen. Als ik dan ook nog allerlei clips te zien krijg, word ik niet vrolijker. Als ik er niets meer over wil horen, moet ik de radio en televisie uit doen, want in alle programma’s wordt voortdurend aandacht aan zijn overlijden besteed. De programmering wordt nog net niet gewijzigd, zoals na de dood van Cruijff, maar veel scheelt het niet. Eigenlijk moet ik er wel om lachen: Waar halen ze toch altijd zo snel al die “deskundigen” vandaan? Een muziekdeskundige, een interviewer, een grote fan, iemand die Prince uit de verte gezien heeft… Iedereen is vol lof. Hij heeft zoveel voor de wereld betekend met zijn muziek. Zelfs Obama herdenkt hem.

Het mag allemaal van mij, hoor, maar ik heb er niets mee, alleen vraagtekens. Wat een drukte op het podium; wat een extravagante outfit; een falsetstem, volgens mij geschreeuw. De tekst kan ik niet verstaan.( ‘k Heb ook geen zin om die te gaan bestuderen). Een levensstijl, waar ik vraagtekens bij zet.

Hoe komt dat toch, die massale aandacht, rouwende menigten? Dat was al zo bij de dood van André Hazes, Herman Brood, David Bowie. Nu weer bij Prince. Zijn al die mensen nu echt in rouw gedompeld? Er zijn veel huilende mensen te zien. Kritiek heb ik niet gehoord of gezien.

De familie en de vrienden, van hen kan ik de emoties begrijpen.

Wie kan het me uitleggen?

Ik ga maar gewoon door met de Voorleesexpres en de Taalcoachlessen…

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.