RAMADAN 17 mei 2018

Ramadan

Daar heb ik me tot nu toe nooit in verdiept. Ik weet dat die bestaat, maar wat die nu precies inhoudt in de praktijk, wist ik niet. Tot vandaag.

Ik heb 2 moslima’s als leerling en vanmorgen kwamen ze weer. De eerste (ik noem haar Nimo) ,kwam al rillend binnen in een dikke jas. “Je hebt je winterjas maar aangedaan?” vroeg ik. “Nee, dit is mijn herfstjas”, antwoordde ze, “maar ik heb het koud. De Ramadan is begonnen”. O ja, dat wist ik wel dankzij het journaal, waarin verteld werd, welke invloed die heeft op jongeren, die eindexamen moeten doen. Dit is voor mij een mooie kans om er meer over te weten te komen.

Nimo vertelt, dat ze voor ’s avonds 10 uur niet mogen eten of drinken. Na 10 uur wordt er gegeten en gedronken, vaak samen met familie of vrienden. Om een uur of 2 gaan ze naar bed. Voor haar kinderen geldt dit niet, die eten gewoon en gaan op de normale tijd naar bed. Het is niet goed voor kinderen, als ze zo uit hun ritme gehaald worden, vindt ze. Zij maakt het eten voor hen klaar en als de kinderen eten, gaat zij op bed in de Koran lezen en bidden. We praten over de Koran en de Bijbel. Volgens Nimo staat er precies hetzelfde in, de namen zijn alleen een beetje anders. Ja, Jezus is de zoon van God, hij stierf aan het kruis en is naar de hemel gegaan. Alleen Pinksteren kent ze niet. Ik probeer het uit te leggen, maar wat is dat moeilijk. Bovendien kom ik erachter, dat ik veel te weinig weet van  wat er in de Koran staat. Ik heb twijfels bij haar beweringen, maar kan ze niet echt weerleggen. Bovendien vormt de taal een barrière, want zoals ik het opschrijf, praat ze in het echt niet.

“Vind je het niet moeilijk om niet te drinken, vooral als het warm is ?” vraag ik. “Alleen de eerste dag, daarna wordt het gewoon”.

Daarna gaan we een stukje lezen en dat stukje gaat over een feestje met allemaal lekkere dingen. Tja, ik kan er ook niets aan doen, het komt zo uit. Nimo heeft er geen probleem mee en we lachen heel wat af als pizza, vlees, rijst, chips en chocola voorbij komen. “Dat is niet goed voor mij, ik ben dik genoeg”. Dat is waar, ze is flink aan de maat. Haar dochter niet, vertelt ze, maar haar moeder en zus wel.

Daarna komt de 2e leerling, Fatma, binnen. Ook met haar praat ik over de Ramadan. (Grijp toch de kansen…). Bij haar gaat het weer anders. Zij heeft 2 kinderen: Ismail en Ismat. Ismail herken ik als Ismael, de zoon van Abraham, maar Ismat? Dat is de dochter van Jadidja, de vrouw van Mohammed. Haar man woont niet bij hen. Haar kinderen doen wel mee. Ze gaan op de normale tijd naar bed, maar ze maakt hen later wakker om te eten en te drinken. Melk en veel zoetigheid. Zij gaat regelmatig naar de moskee. Nimo doet dat niet.

Vanmiddag was ik bij een gezin uit Somalië. Ook daar wordt de Ramadan gehouden.

Op 1 dag zoveel Ramadan! Zoveel Islam of moet ik zeggen Mohammedanisme? Ik moet me er meer in verdiepen. Als ik Nimo zo hoor, geloven we hetzelfde. Is dat echt zo??

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.