VERKIEZINGEN  21 MAART 2018

Het mag weer: stemmen. Ik heb het zojuist gedaan. Ik heb CU gestemd. Ik ben daar niet geheimzinnig over. Waarom zou ik? Iedereen mag dat weten.

Gisteravond keek ik eerst even naar het verkiezingsdebat op NPO 1. Toen vroeg ik me af, of er ook een debat was op de SLOS, de plaatselijke zender. Dat was er. Ik heb een deel daarvan bekeken en  ik heb vooral gekeken of ik bekende gezichten zag. Ik twijfel over een lange, kale man, maar ik weet niet zeker, of hij was, die ik denk, dat hij was. Intussen luisterde ik ook naar wat er gezegd werd. Vooral naar hoe het gezegd werd.

Ik ben een geboren Steenwijkse, of moet ik zegeggen: Steenwijkerlandster?? We spraken vroeger thuis Steenwieks, dialect. Toch heb ik behoorlijk ABN leren spreken, al zal ik wel nooit mijn accent kwijtraken. Ik heb intussen ook Afrikaans leren spreken. Dat klinkt goed met een Steenwieks accent. Mijn vrienden in Zuid-Afrika verstaan me tenminste prima.

Ik werd me ervan bewust, dat ik tijdens het debat vooral lette op dat accent van de mensen, die het woord voerden. Hoe beter ABN, hoe meer sympathie van mij. Onafhankelijk van de inhoud van hun betoog. Of het nu over megastallen, zonnepanelen, sociale woningen, toeristen in Giethoorn gaat, als ze het in accentloos Nederlands brachten, vond ik het goed.

Tja, dat dialect. Ik vind het Steenwieks lelijk. Die zachte g van Limburg en Brabant, het zangerige van het Zeeuws, dat vind ik mooi.

Het Steenwieks vind ik dus lelijk, niet muzikaal, hard.

Misschien komt dat ook, door slechte ervaringen  wat reacties op mijn accent betreft. Het ergerde me vreselijk, als iemand, bijvoorbeeld een “vriendin” in mijn gezelschap mijn accent probeerde na te doen. Grappig bedoeld, misschien, maar heel irritant.

Waarom is er nooit kritiek op iemand uit het Westen op zijn of haar accent?

Wat heeft dit nu te maken met de verkiezingen?

Helemaal niets. Ik moest het gewoon even kwijt en ik ben benieuwd naar de reacties..

STEM EN REAGEER.