04-06-22  WAAROM LEES IK?

Tja, waarom lees ik? Goede vraag.

In interviews hoor ik vaak een vraag beantwoorden met “Goede vraag”. Dan komt er een heel verhaal, maar meestal geen echt antwoord.

Ik kan deze vraag wel beantwoorden.

Lezen is nu voor mij in de eerste plaats ontspanning. Lekker met een boek in de zon! Heerlijk. Dat ik dan vaak in slaap val, ligt niet aan het boek, maar aan mij. Vroeger las ik veel vakliteratuur. Maar ook toen al kon ik me heerlijk ontspannen met een roman. Geen literatuur, maar lectuur….

Ik lees ook graag columns en artikelen in de krant. Het nieuws volg ik op de voet. Daardoor lees ik ook vaak over literaire prijzen, die worden uitgereikt.

Die literaire prijzen…

 Ik probeer al jaren het verschil te ontdekken tussen literatuur en lectuur. Misschien weet ik het nu eindelijk wel.

Ik heb geprobeerd om die bekroonde boeken te lezen. Na 10 bladzijden gaf ik het meestal op. Dit is zo ver van mijn bed, met deze boeken kan ik me niet ontspannen, ze wekken alleen maar weerzin bij me op. Over een boek van A. F. T. vd Heiden heb ik al eerder geschreven: ik heb het met veel moeite gelezen, Tja, je moet wel weten, waarover je praat.

Arnon Grunberg zit nogal eens aan een talkshowtafel. Best een leuke man om te zien en te horen

Ik heb zijn boek “Tirza ”gelezen. Ik las het digitaal, via de bibliotheek. Het was prachtig weer en

mijn tuinstoel lokte met boeken van Olga van der Meer, Hetty Luiten en anderen. Ik heb het boek uitgelezen. En daarna zocht ik op internet naar recensies. Allemaal lovend! Literair hoogstaand.

Het zal wel. Als anderen daar zo over denken, gun ik hun dat graag. Ik denk er anders over. Al die ingewikkelde psychische problemen en ontwikkelingen gaan aan mij voorbij. Ik kan me er helemaal niets bij voorstellen en vraag me af, hoe iemand zoiets kan bedenken. Zit je dan zelf niet in de problemen?? Ik vind het ingewikkeld. Misschien is dat wel het verschil tussen literatuur en lectuur: Bij lectuur kun je je iets voorstellen, bij literatuur helemaal niets. Beetje kort door de bocht.

Waarom lees ik?

Om te ontspannen. En om mijn geest te verrijken. Om na te denken.

In de afgelopen tijd heb ik ook “de 7 vinkjes” en “De meeste mensen deugen” gelezen. Die laatste twee boeken gaven me die kans.

Geen literaire hoogstandjes?

Hm. Wel heel waardevol voor mij om na te denken.

En die familieromans lees ik ook heel graag. Lekker op mijn terras.

Daarom lees ik dus.