18 maart 2020: CORONA 1

Wat een onwerkelijke situatie!

Een paar weken geleden was er sprake van het coronavirus ergens in China. Ver weg. Er werd veel over gesproken in de media en toen dacht ik: “Wat een ophef”.

Nu, maar een paar weken later, is de situatie totaal veranderd. Nu praat iedereen erover. Bijna alles ligt stil. Mensen gaan hamsteren. Ik was net nog even in de supermarkt (om vers fruit te kopen) en zag, dat de schappen van het toiletpapier leeg waren. Het is dus echt waar, wat ik op de radio hoorde: hamsteren. Toch een vorm van paniek.

Dat paniekgevoel heb ik niet, maar ik vind het wel spannend. De maatregelen, die de regering heeft genomen, kunnen grote gevolgen hebben. Ik was onder de indruk van de toespraak van premier Rutte. Zo duidelijk. Geen politieke retoriek. Ernstig, maar niet panisch. Hij vertelde precies hoe de situatie nu is en wat de regering doet.

Die maatregelen gaan ver!

Vandaag luisterde ik steeds naar de radio. En de reportages van verschillende verslaggevers over hoe het in de gezinnen gaat, boeiden me.

De scholen zijn gesloten, de kinderen moeten thuis werken. Ik dacht natuurlijk in de eerste plaats aan al het werk, dat de leerkrachten nu moeten doen om al die kinderen van passend huiswerk te voorzien. Maar ook aan hoe ze, als de scholen wel weer opengaan, alles weer op een rij moeten krijgen. Wees eerlijk: de discipline in het ene gezin is anders, dan in het andere. Niet alle kinderen doen evenveel. Wanneer gaan de scholen weer open? Straks is het Pasen en de meivakantie is ook niet ver meer. Je moet er toch niet aan denken, dat je al die tijd de kinderen thuis moet laten werken? In de reportages was te horen, dat er in veel gezinnen van alles aangepast moet worden. Vader en moeder moeten noodgedwongen ook thuiswerken. Daarvoor is rust en regelmaat nodig (reinheid was al een van de maatregelen..). Gaan ze dat volhouden? De eerste dagen zijn leuk, dat kan ik me goed voorstellen. Maar met zijn allen thuis, zonder vrienden, vriendinnen; sociale contacten alleen op afstand; opa en oma, die ook behoefte hebben aan contact… Ik hoorde iemand nogal cynisch opmerken: "Over 9 maanden heb je een babyboom en/of een recordaantal echtscheidingen". Tja, zou kunnen... Over het eerste laat ik me niet uit, van het tweede hoop ik echt, dat dat niet uitkomt.

Premier Rutte vroeg ons om een beetje op elkaar te letten. Dat gebeurt nu ook. Er zijn veel creatieve initiatieven. Wat goed, om dat te zien, terwijl ik vaak het idee heb, dat we alleen aan onszelf denken. Zo’n onzichtbare, levensgevaarlijke vijand, heeft dus ook positieve effecten!

Klappen voor hulpverleners. Toen ik dat las, werd ik blij: Ja, klappen krijgen ze al vaak (onvoorstelbaar trouwens), maar nu is het positief. Nee, ik heb er niet daadwerkelijk aan meegedaan. Ik woon in een kleine straat en heb niet het initiatief genomen. Maar in gedachten heb ik wel mee geklapt.

CORONA 2 volgt

Reactie plaatsen

Reacties

Wilma Hofsink
4 jaar geleden

Hallo Tjallie,
Wat leuk dat ik op deze site terecht kwam. Zo maar even wat blogs gelezen. Leuk om jou op die manier via internet te ontmoeten. En ja, ik ben het helemaal met Coby eens. Het valt mij tenminste op dat de mensen elkaar nu veel meer groeten.

Coby Raes-van de Wal
4 jaar geleden

Ha Tjallie,

Mooi actueel! Ik hoop maar dat het gauw voorbij is.
Maar aan de andere kant zien we ook wat het effect van onze menselijke lamlegging op de natuur is.
Misschien heeft deze bijzonder rare, en voor vele mensen moeilijke tijd een beter mens in ons wakker gemaakt. Dat we positiever naar en over elkaar zijn, meer oog en gevoel voor alle mensen om ons heen hebben, beter met de prachtige Schepping om gaan. Ik hoop het van harte!

Dini
4 jaar geleden

Mooi geschreven weer. Vier kinderen thuis. 1 op het mbo, 1 in de examenklas en nog 2 op de basisschool. Examenklassen mogen op gezette tijden naar school. En de Cito voor ons basisschool kind is ook van de baan, voor dit jaar. (Toch nog iets positiefs in deze rare tijd..) We proberen het school ritme aan te houden. Normale tijd naar bed en opstaan, vooral voor pubers niet altijd makkelijk. Gelukkig zit het weer mee en kunnen ze tussen het schoolwerk door ook lekker buiten hun energie kwijt.