VOORLEESEXPRES EVALUATIE

EVALUATIE

Gisteravond hebben we de Voorleesexpres geëvalueerd. 6 mensen kwamen gezellig bij mij thuis. 6 mensen, die elkaar niet of nauwelijks kenden, spraken enthousiast of minder enthousiast,  over hun ervaringen.  Ik wist, dat niet iedereen dezelfde ervaring heeft opgedaan en het leek me goed om daar eens uitgebreid over te praten. Dat hebben we gedaan. Een paar ervaringen:

Enthousiast.

Een gezin uit Syrië, gevlucht voor het geweld. Vader ongeveer 2 jaar in Nederland, moeder en 2 dochtertjes ruim 1 jaar. De eerste keer, dat we dit gezin bezochten, werden we heel hartelijk en enthousiast begroet. We voelden ons echt welkom. De communicatie ging moeizaam, handen en voeten waren nodig. André, de voorlezer, hield zich bezig met de 2 kinderen en had gelijk hun aandacht. Ik sprak met de ouders. Wat een ellende hebben zij meegemaakt en wat zijn ze blij om hier in vrijheid te leven! Ze willen zo snel mogelijk Nederlands leren en doen daarvoor hun uiterste best. Dat is te merken, als ik , nadat André zo’n 20 keer heeft voorgelezen weer meega. We worden weer uiterst hartelijk welkom geheten en als André voorleest, praat ik weer met de ouders. Dit keer gaat alles in het Nederlands! Onvoorstelbaar hoe snel ze dat hebben geleerd! Groot compliment.

Teleurgesteld.

Tja, die ervaring is er ook. Een gezin uit Polen. Al jaren in Nederland. Vader spreekt gebrekkig Nederlands, moeder spreekt onze taal niet. De eerste keer is spreken met handen en voeten weer nodig, maar de voorlezer gaat haar best doen om meer belangstelling voor de taal te kweken d.m.v. het voorlezen. Na 10 keer voorlezen ga ik weer mee. Weer is gebarentaal nodig, er is niets veranderd. Dat had de voorlezer me al verteld en we vroegen ons af, of het zinvol was om door te gaan. Toch nog maar even proberen, maar wat we ook aanbevolen: Nederlandse televisie, Nederlandse kerk, Nederlandse kinderen uitnodigen om te komen spelen, contact met Nederlandse buren: alles werd afgewezen. Dan houdt het op.

Glas is halfvol

 Het was goed om de ervaringen met elkaar te delen. We zijn het erover eens, dat voorlezen heel belangrijk is. De resultaten zijn divers, maar het glas is bij ons halfvol.

Reactie plaatsen

Reacties

Smithe494
6 jaar geleden

Howdy would you mind sharing which blog platform you're working fdcdekbededdafea