WAT EEN WEEK! 16-3-2019

 

Wat weer een week! De ene bijzondere dag volgde op de volgende protest- en demonstratiedag. Klimaat, onderwijs, vervoer, vliegschaamte, alles vloog voorbij

De aanslag in Christchurch in Nieuw-Zeeland maakt me stil. Dat kan dus ook: zo maar, vanuit het niets. Geen verdenking, normale mensen. Zoveel doden en gewonden. Met een camera je eigen aanslag direct iedereen laten meemaken  via internet. Hoe ziek ben je dan…

Ja: Hoe ziek ben je dan?

Dat vraag ik me af. Ik weet niets van die dader, ken zijn achtergrond niet. Ik ben daar wel nieuwsgierig naar. Dat woord nieuwsgierig is niet goed gekozen, maar ik weet zo snel geen ander woord. Wat brengt iemand ertoe om zoiets te doen? In Christchurch. Kerk van Christus ( vrij vertaald door mij).

Zoveel haat jegens moslims? Waarom? In de naam van Christus?? Dan ken je de Bijbel toch niet?

Ik werk elke week met Moslima’s.” Respect” is het woord, dat Sara, een van mijn leerlingen, voor in de mond ligt. Ook al denk je anders over iets: RESPECT.

Dat had die dader dus niet. Geen respect, geen empathie. Had hij alleen aandacht voor zijn eigen daad? Wat wilde hij ermee bereiken?  Ik weet het niet.

In de afgelopen week hoorden we ook weer van de Jodenhaat. Schokkend. Joden durven niet meer herkenbaar over straat te lopen: geen keppeltje, want dan loop je het risico aangevallen te worden. Wat erg! De spreekkoren tijdens voetbalwedstrijden kennen we ook allemaal. Zo stuitend. De mensen, die die dingen roepen, weten niets van de geschiedenis. Hebben ze op school niets over de holocaust gehoord?

Tja, en dan gaan leerkrachten staken/ protesteren, bereiden anderen zich voor op een staking. Weer: Tja.

Ik weet heel goed wat de problemen in het onderwijs zijn. Vertel mij wat, na meer dan 40 jaar basisonderwijs…

Staken/protesteren heeft naar mijn gevoel geen zin. Dat wekt agressie op. Al die leuzen, die gezongen worden (nou ja: geschreeuwd) roepen misschien bij de deelnemers een saamhorigheidsgevoel op, maar bereiken niets. Schreeuwen helpt niet.

Gesprek wel.

Wat hebben deze dingen nu met elkaar te maken? Aanslagen/ demonstraties?

Alles, volgens mij.

EMPATHIE

Aandacht voor elkaar.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.