ZWARTEPRIETPRAAT

De titel van deze column heb ik even geleend van een nogal alternatief radioprogramma op NPO 1, in de nacht van zondag op maandag. Zo nu en dan hoor ik dat, als ik niet direct kan slapen. Het is nogal chaotisch, er wordt veel door elkaar gepraat. Soms zet ik het uit, soms vind ik het wel interessant.

Zo vergaat het me ook bij de discussie over zwartepiet. Soms sluit ik me er voor af, soms vind ik het wel interessant. Eerlijk gezegd vind ik het een non discussie. Ik heb bij zwartepiet geen enkele associatie met de slavernij. Dat zal aan mij liggen, aan mijn opvoeding of zo. Maar ik heb donkergekleurde familieleden. Toen ik hen vroeg of ze zich gediscrimineerd voelden of erdoor gepest werden, kreeg ik als antwoord: Wij hebben ook voor zwartepiet gespeeld, we werden een beetje minder geschminkt dan onze witte collega’s, maar gepest? Nee.

Ik heb alleen maar positieve herinneringen aan het sinterklaasfeest. Nou, toch niet helemaal, nu ik erover nadenk… Mijn broertje kreeg de schrik van zijn leven, toen er opeens een zwartepiet de trap op kwam stormen en daarna moest ik steeds bij hem blijven tot hij sliep. Hij moest niets meer hebben van zwartepiet. Leuk, maar niet echt, als je daarna ook gelijk naar bed moest. Geen tijd meer om te lezen. Hoe lang dat heeft geduurd, weet ik niet meer. Hij heeft er geen trauma aan overgehouden, voor zover ik weet..Ik ook niet. Maar dit terzijde.

Vandaag heeft de kinderombudsvrouw gezegd, dat zwartepiet tegen de rechten van het kind ingaat, omdat dit reden geeft tot pesten. Zwartepiet moet daarom veranderd, aangepast worden.

Ieder kind heeft recht op een veilige omgeving, waarin het kan opgroeien. Helemaal mee eens. Daar kan ik nog wel een paar dingen aan toevoegen: veilig thuis, veilige school… Geen gepest.

Tja, het geeft me te denken: een kind wordt gepest. Kind afschaffen of veranderen? Agentje pesten (zie vorige column). Agent afschaffen? Kind wordt om zijn huidskleur gepest ivm zwartepiet. Zwartepiet afschaffen of veranderen?

Het zal niet helpen. Pesten blijft, hoe cynisch dit ook mag klinken.

Pesten zal niet verdwijnen door het afschaffen of veranderen van de doelgroep of de aanleiding. Pesten kan alleen verdwijnen door het aanpakken van de pesters en de meelopers. Sociale vaardigheidstraining? Heel goed voor elke groep. Of pesten dan echt zal verdwijnen? Ik betwijfel het. We zijn heel goed in de theorie, maar de praktijk is erg weerbarstig.

Zwartepietdiscussie? Prietpraat!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.