VAKANTIE

Volgens mij ben ik aan vakantie toe…

Vanmorgen zat ik om half 10 in de bibliotheek, wachtend op mijn leerlingen. Ze kwamen niet. Ik heb een heel aantal kranten gelezen, De Volkskrant, De Stentor, Het AD, zelfs de Steenwijker Courant. Eigenlijk wist ik alle nieuws al. Dat gaat zo, als je veel naar de radio luistert.

Mijn computer stond klaar, we konden zo beginnen. Maar geen leerlingen.

SMS, WhatsApp, email, geen reacties. Ik ben maar weggegaan. Even een gesprekje gehad met de directeur van de bibliotheek: hij is een hele poos ziek geweest, maar deze week weer aan het werk gegaan en hij heeft er weer zin in. Goed om te horen.

Toen ik weer thuis was, kreeg ik een paar berichtjes. De een dacht, dat ze tot september geen les meer had. De ander was er om 11.00u, dat hadden we afgesproken, berichtte ze. Dat was waar, ik was het gewoon vergeten, had een andere tijd in gedachten.. Ik heb hen en mijzelf nu maar tot september vakantie gegeven en eerlijk gezegd voelt dat niet verkeerd. Van het werken met die leerlingen geniet ik. Wat een verschil tussen die twee. Met de een lees ik prentenboeken, niveau groep 1. De ander gaat alles niet snel genoeg en zij oefent thuis heel veel. Met elk van hen werk ik een uur. De eerste leerling is na een uur echt moe, de ander wil liefst de hele dag les, net als op school. Dat vind ik toch teveel van het goede, ook voor mezelf. 2 uur achterelkaar en 1 op 1 is behoorlijk intensief. Op school werk je een hele dag, maar niet 1 op 1. Kon dat maar…

De laatste weken was er weer veel aandacht voor de werkdruk in het onderwijs. Ik zag juf Kiet en een reportage over het werk van een juf in het basisonderwijs. Bij beiden zag ik moeheid, moedeloosheid misschien, hoorde dat aan hun stem, ze spraken niet echt vrolijk en vriendelijk. Ik kan dat heel goed begrijpen: Ik kwam ’s avonds ook wel thuis en dacht: Was Jan er wel? Ik heb hem helemaal niet gezien… Dat voelt slecht!

En dan hoor je de staatssecretaris ook nog zeggen, dat het werk in het voortgezet onderwijs een ander verhaal is, dan het werk in het basisonderwijs!! Wat een flauwekul! Ik ken genoeg collega’s, die van het basisonderwijs overgestapt zijn naar het voortgezet onderwijs en daar veel minder werkdruk ervaren.

Vakantie op zijn tijd is voor iedereen goed. Ik hoop, dat iedereen er echt van kan genieten.

Ik houd van de zon, maar die is er helaas vandaag niet. Het regent nu, maar de achterdeur staat wel open en dat voelt goed.

Ik ga pas in september op reis, naar Kroatië. Ik knoop er gewoon een paar weken bij aan. Bofkont, die ik ben!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Tjallie Huisman
7 jaar geleden

Even kijken of dit werkt